AVROTROS
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch

Kijken bij Noordelijke Realisten in Tussen Kunst en Kitsch Extra

In Tussen Kunst en Kitsch Extra wordt doorgepraat over een vondst uit Tussen Kunst en Kitsch. Een stilleven van Jan van der Kooij is voor Willem de Winter aanleiding om in de wereld van de Noordelijke Realisten te duiken. 

  1. Tussen Kunst en Kitsch
  2. Tussen Kunst en Kitsch extra
AVROTROS

schilderij Jan van der Kooij

Extra informatie Tussen Kunst en Kitsch

In Het Drents Museum bespreekt expert Willem de Winter een schilderij van Jan van der Kooij met een waarde van 15.000 euro.

Jan van der Kooij (1957) is een kunstenaar die bij het grote publiek niet bekend is omdat hij nooit exposeert. Maar bij insiders erg geliefd. De verzamelaars van zijn werk zitten tot in Koninklijke kringen.

Van der Kooij behoort tot de Noordelijke Realisten, een stroming van schilders die realistisch schilderen en allemaal gestudeerd hebben aan de Kunstacademie Minerva in Groningen. Hij behoort tot de top van het realisme.

AVROTROS

Plafondschildering Nijsinghhuis

AVROTROS

Hal Nijsinghhuis door Matthijs Röling

AVROTROS

Werk van Pieter Pander in het koetshuis

Noordelijke Realisten

Willem de Winter bezoekt Museum De Buitenplaats in Eelde waar vijf kunstenaars schilderend 'los' mochten gaan in het 17e eeuwse Nijsinghhuis van Jos en Janneke van Groeningen. 

Matthijs Röling startte in 1983 met de  Blauwe Kamer en samen met Wout Muller voorzag hij het plafond van een sterrenhemel. Pieter Pander maakte de wandschildering in het koetshuis.  Clary Mastenbroek en Olga Wiese beschilderde elk een vertrek in het bovenhuis.

In het paviljoen van Museum de Buitenplaats ontmoet Willem de Winter beeldend kunstenaar Olga Wiese die hem haar laatste werk laat zien en de ontwikkeling die zij doormaakte.

AVROTROS

Olga Wiese

AVROTROS

Schildering in het Nijsinghhuis door Olga Wiese

AVROTROS

Huidig werk van Olga Wiese

AVROTROS

    Ook interessant

    Tussen Kunst en Kitsch Extra: bedrieglijk echt - het verhaal van de Witjes

Trompe L’oeil
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading