AVROTROS
Close UpClose Up
Close UpClose Up

Loïe Fuller: schepper van moderne dans

De Amerikaans-Franse danseres, Loïe Fuller (1862 - 1928), inspireerde onder anderen Taylor Swift, Shakira en Red Hot Chili Peppers. Haar werk beïnvloedde de belangrijkste kunstenaars, performers en denkers van haar tijd, waaronder Henri de Toulouse-Lautrec, Picasso en Filippo Marinetti.

  1. Close Up
  2. Kunst
  3. Close Up afleveringen

Loïe Fuller

Fuller combineerde dans, stof en beweging in haar optredens. Het zorgde voor een compleet nieuw soort spektakel. Ze gebruikte elektriciteit op een slimme manier voor het podium en bouwde zelfs een glazen vloer zodat ze van onderaf verlicht kon worden. Iedereen die tegenwoordig naar een rockconcert gaat, ziet een moderne versie van de verlichting die Fuller meer dan een eeuw geleden heeft uitgevonden.

AVROTROS

Loïe Fuller

De documentaire

Haar Serpentine-dans, een evolutie van de rokdans, werd een iconisch onderwerp voor de eerste filmmakers als Georges Méliès en Alice Guy Blaché. ‘Obsessed with Light’ is een documentaire over transformatie. Het gaat over een vrouw, door tijdgenoten omschreven als ‘vreemd en slecht gekleed’, die zichzelf op het podium transformeerde tot de ‘Fee van het Licht’. De documentaire legt de overeenkomsten bloot die de hedendaagse artiesten met Fuller en elkaar verbinden. 

Close Up: Loïe Fuller - Obsessed with Light zie je dinsdag 7 mei om 22.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.

AVROTROS

Ashley Garrett, moderne dans

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading