AVROTROS
Dichter bij Anne FrankDichter bij Anne Frank
Dichter bij Anne FrankDichter bij Anne Frank

Luisteren: Muziek uit Dichter bij Anne Frank

In de serie 'Dichter bij Anne Frank' volgt Hila Noorzai een uniek onderzoek naar het Dagboek van Anne Frank. De muziek in de serie is gemaakt door Guido Heeneman. Hoe laat hij het levensverhaal van Anne terugkomen in deze muziek?

 1. Dichter bij Anne Frank

Wie is Guido Heeneman?

Al jarenlang werkt Guido Heeneman achter de schermen aan muziek voor bekende tv-series en films, maar ook voor NPO-documentaires maakt hij indrukwekkende composities. In 2018 won hij voor de leadermuziek van Krabbé zoekt Picasso een prestigieuze Buma Award.

Inspiratie achter de muziek:

 1. Anne Frank

  Een rustig, melancholiek pianostuk waarin ook een zekere vorm van hoop en verlangen naar voren komt. Het stuk weerspiegelt het karakter van Anne. Hoe benard de situatie ook was zij behield haar dromen door te schrijven. Anne Frank was ook een romantisch type, vandaar dat Guido geprobeerd heeft om er op sommige momenten een (licht) romantische draai aan te geven.

 2. Diary Letters of Anne Frank

  'Diary Letters of Anne Frank' is de leadertrack van de serie. De toon van de muziek is dreigend door de staccato cellopartij en weerspiegelt de constante dreiging om ontdekt en opgepakt te worden. In deze compositie heeft Guido ook het geluid van de klok van de Westertoren verwerkt. De klok die Anne en haar mede-onderduikers erg goed en luid konden horen.

 3. Otto Returns

  Otto Frank, de vader van Anne, overleeft als enige van de familie de oorlog en komt terug in het achterhuis. Guido heeft geprobeerd het gekraak van de trap uit het achterhuis na te bootsen door een open felt piano te gebruiken en de bijgeluiden zoveel mogelijk te versterken, hetgeen dat het gekraak weerspiegelt.

 4. Playing With Margot

  Totdat ze moesten onderduiken, speelden Margot en haar zus heel veel samen. In dit stuk heeft Guido geprobeerd puur speelsheid weer te geven, het gevoel van een draaimolen, met een licht melancholisch en nostalgisch gevoel erin.

  Dichter bij Anne Frank

Te zien op NPO Start

Meer muziek van Guido

Ook voor de series Krabbé zoekt PicassoKrabbé zoekt Gauguin,  Krabbé zoekt Chagall en Krabbé zoekt Kahlo heeft Guido Heeneman de muziek gecomponeerd.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading