AVROTROS
MINDF*CKMINDF*CK
MINDF*CKMINDF*CK

Maak zelf de heerlijke oliebollen van Robèrt van Beckhoven

Ben je toe aan een lekkere oliebol van Robèrt van Beckhoven? Dan kun je ze nu heel makkelijk zelf maken. Tijdens de MINDF*CK Oudejaarsspecial 2022 laat Victor Mids zien, hoe hij een gesigneeerde speelkaart in de oliebol van Robèrt laat verdwijnen.

  1. MINDF*CK

De oliebollen van Robèrt van Beckhoven

De olliebollen van Robèrt bevatten licht gekonfijte ananas. Hier kun je lezen hoe je zelf de lekkerste oliebollen kunt maken.

Ingrediënten

  • 1100 gram bloem

  • 1 liter melk

  • 50 gram verse gist

  • 30 gram citroenrasp

  • 20 gram zout

  • 200 milliliter water

  • 100 gram boter

  • 200 milliliter eieren

  • 750 gram rozijnen

  • 250 gram licht gekonfijte ananas

  • poedersuiker

Bereidingswijze

Zelf oliebollen maken, dat is helemaal niet moeilijk of ingewikkeld. Vers uit het vet en zelfgemaakt zijn ze toch het allerlekkerst! Je hebt er een frituurpan en een oliebollen beslag naar keuze voor nodig. Deze oliebollen van Robèrt smaken extra fris door de toegevoegde gekonfijte ananas.

Beslag

Voor ongeveer 50 oliebollen heb je het volgende nodig:

  • Zet de frituurpan aan op 190°C. Het frituurvet kan bestaan uit olie, half olie en half frituurvet of geklaarde roomboter.

  • Doe 1000 gram bloem in een kom.

  • Verwarm de melk in een steelpannetje op laag vuur tot 36°C.

  • Brokkel de verse gist in een kom en voeg een beetje warme melk toe. Los het gist hierin op.

  • Doe de overige melk, citroenrasp en het zout bij de bloem, giet het gistmengsel er bij en meng tot een slap deeg.

  • Laat dit deeg onder een vochtige doek tot de dubbele hoeveelheid rijzen (temperatuur van ongeveer 28°C).

  • Maak ondertussen een soezenbeslag: doe 2 dl water en 100 gram boter in een pannetje en laat het geheel al roerend aan de kook komen.

  • Voeg er dan onder krachtig roeren 100 gram gezeefde bloem aan toe, blijf roeren tot het bloemmengsel gebonden is.

  • Blijf roeren tot de massa als een bal van de bodem loslaat en  op de bodem van de pan een wit vlies vormt.

  • Doe het beslag in een andere kom. Laat het iets afkoelen en meng er zorgvuldig een ei door totdat het volledig is opgenomen. Voeg daarna pas het volgende ei toe en ga zo door tot alle eieren op zijn.

  • Roer het soezenbeslag door het gerezen beslag en voeg tot slot de vruchten toe.

  • Laat dit geheel opnieuw rijzen.

Oliebollen bakken

  • Gebruik een lepel of ijsknijper om het beslag in bolletjes in het frituurvet te scheppen.

  • Bak de oliebollen in 5-8 minuten goudbruin.

  • Laat de oliebollen afkoelen en bestuif de oliebollen met poedersuiker.

    Benieuwd naar de hele MINDF*CK Oudejaarsspecial 2022?

Bekijk op NPO Start
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading