Live reperformance Imponderabilia, 1977/2024, Ulay, Marina Abramović, Stedelijk Museum Amsterdam, 2024. Foto: Peter Tijhuis© Peter Tijhuis
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Marina Abramović: intiem en confronterend

Marina Abramović groeide op in een religieuze familie, maar haar creativiteit doorbrak later de grenzen die haar leven beperkten. Ze wordt gezien als een van de belangrijkste grondleggers van de performance- en body art.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Heftig

In de jaren zeventig waren haar performances zo heftig dat een van haar performances vroegtijdig werd beëindigd vanwege een knokpartij. Sommige van haar creaties en ideeën in die periode werden zelfs geweigerd door musea.

AVROTROS© Peter Tijhuis

Zaaloverzicht, Marina Abramović, Stedelijk Museum Amsterdam, 2024. Foto: Peter Tijhuis

50 jaar performancekunst

De tentoonstelling in Nederland is de meest complete solotentoonstelling van de kunstenaar. Ruim 60 werken laten de ontwikkeling zien van haar performancekunst in de afgelopen 50 jaar.

Haar solotentoonstelling bevat foto’s, video’s, sculpturen en live heruitvoeringen van vier iconische performances die voor het eerst worden uitgevoerd in Nederland. Het bijzondere aan deze vertoning is dat ook bezoekers zelf deel kunnen nemen aan twee van haar werken.

AVROTROS© Attilio Maranzano

Marina Abramović, The House with the Ocean View, 2002. Sean Kelly Gallery, New York. Met dank aan de Marina Abramović Archives © Marina Abramović. Foto: Attilio Maranzano

Abramović en Ulay

Abramović gebruikt voor haar kunstwerken haar eigen lichaam. Ze test voortdurend en op een krachtige manier de grenzen van haar fysieke en mentale uithoudingsvermogen.

Samen met kunstenaar Ulay, waarmee ze getrouwd was tot 1988, maakt ze verschillende performances waarin deze grenzen tot het uiterste op de proef worden gesteld. In haar latere solowerk focust ze zich meer op het spirituele en op het actief laten deelnemen van de bezoekers.

AVROTROS© Ulay / Marina Abramović

Ulay / Marina Abramović, Rest Energy, 1980. ROSC' 80, Dublin. Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Ulay / Marina Abramović

Nu te Zien!

Voor het tv-programma Nu te Zien! gaat artistiek directeur van het Amsterdam Museum, Margriet Schavemaker een kijkje nemen bij deze solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Kijk woensdag 15 mei 2024 om 21.15 uur bij AVROTROS op
NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading