AVROTROS
Close UpClose Up
Close UpClose Up

Mary Cassatt: Een fascinerend leven

De impressionistische kunstschilder, Mary Cassatt (1844 - 1926), volgde tegen de zin van haar vader een kunstopleiding in Amerika. Hij zag haar meer als een huisvrouw, maar zij was vastbesloten om een schilderscarrière op te bouwen. Ze groeide op den duur uit tot een van Amerika’s bekendste artiesten.

  1. Close Up
  2. Kunst
  3. Close Up afleveringen

Mary Cassatt

Cassatt heeft een groot gedeelte van haar leven in Europa doorgebracht om haar dromen na te jagen. In de 19de eeuw kreeg zij als vrouw met meerdere obstakels te maken.

Naast het feit dat haar vader haar keuzes niet steunde, kon ze als vrouw geen kunstopleiding volgen op de universiteit in Parijs. Ook was het niet altijd makkelijk om als vrouwelijke kunstenaar geaccepteerd te worden bij de grote kunsttentoonstellingen in Parijs.

AVROTROS

Mary Cassatt, Woman with a Sunflower, 1905, National Gallery of Art Washington

AVROTROS

Mary Cassatt, Woman with a Peal Necklace in a Loge 1879

AVROTROS

Mary Cassatt, The Loge, c.1878-1880 National Gallery of Art, Washigton

Impressionisme

Ondanks alle obstakels lukte het haar om privélessen te volgen. Na haar studie kon ze via een uitnodiging van een mannelijke collega haar schilderijen exposeren in de grote kunsttentoonstelling in Parijs Salon.

Zij was de enige Amerikaanse kunstenaar die bij de impressionisten in Parijs haar werk heeft geëxposeerd.

De kunstwerken van Cassatt hadden een duidelijk onderwerp namelijk, de relatie van de moeder en haar kinderen. Een opvallend feit, want ze trouwde niet en kreeg zelf ook geen kinderen. 

Close Up: Mary Cassatt - Painting the modern woman zie je dinsdag 21 mei om 22.35 uur bij AVROTROS op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading