AVROTROS
Het geheim van de meester Het geheim van de meester
Het geheim van de meester Het geheim van de meester

Nieuw seizoen Het geheim van de meester

50 tinten blauw, streeploze verf en een wirwar aan ondertekeningen... Het nieuwe seizoen van Het geheim van de meester zit vol uitdagingen. 

  1. Het geheim van de meester
  2. Kunst

Ontelbaar tinten blauw

De uitdagingen liegen er niet om in het nieuwe seizoen van Het geheim van de meester. De lucht in de Amandelbloesem van Vincent van Gogh bestaat uit ontelbaar veel verschillende tinten blauw.

Hoe kreeg het enige overgebleven werk van vrijdenker Johannes Torrentius zo'n streeploos uiterlijk? Wat is het geheim achter de levendige en krachtige donkere huidskleur in het familieportret van Armand Baag? En krijgt schilder en onderzoeker Lisa Wiersma het voor elkaar om een portret van een jonge Wilhelmina als prinses met pastelkrijt te reconstrueren, iets waar ze vrijwel geen ervaring mee heeft?

Het team van Het geheim van de meester bestaat naast Lisa ook dit seizoen uit materiaaldeskundige Joris Dik, restaurator Michel van de Laar en materiaaldeskundige Thijs Hagendijk.

AVROTROS

Het team van Het geheim van de meester

Verrassende kijk op kunst

De kunstenaars van de meesterwerken uit dit seizoen hielden er allemaal een niet-alledaagse blik op na en dat biedt niet alleen de kijkers, maar ook het team van experts een verrassende kijk op de kunst en haar makers.

Teamlid Lisa Wiersma: "Het zijn stuk voor stuk meesterwerken die ongewoon zijn. De technieken waren of compleet nieuw voor mij of het gebruik van materialen en penseel was eigenzinnig. De nieuwe reeks vergde experiment en onderzoek voor de werkwijze voor ons hele team. Het was razend interessant en bijzonder." 

“Niet alleen het hoe, maar ook het waaróm achter de werken maken de uitdagingen zo mooi en bijzonder.”
Team Het geheim van de meester

Afleveringen

  • Aflevering 1: Amandelbloesem van Vincent van Gogh | Woensdag 15 mei, 20.30 uur op NPO 2

  • Aflevering 2: Stilleven met kan, glas, kruik en breidel van Johannes Torrentius | Woendag 22 mei, 20.30 uur op NPO 2

  • Aflevering 3: Familieportret Baag van Armand Baag | Woensdag 29 mei, 20.25 uur uur op NPO 2

  • Aflevering 4: Portret van Prinses Wilhelmina van Thérèse Schwartze | Woensdag 5 juni, 20.30 uur op NPO 2

AVROTROS

Lisa Wiersma maakt een reconstructie van Familieportret Baag van Armand Baag

Kunstwedstrijd en tentoonstelling

De reis door het leven en het werk van de meesters van weleer inspireren niet alleen de experts van het programma, maar juist ook de kijkers. Ook dit seizoen organiseert AVROTROS weer een kunstwedstrijd. Van gedichten tot schilderijen van beelden tot liedjes; alle creatieve uitingen geïnspireerd op de werken van dit seizoen zijn van harte welkom. Inzenden kan vanaf 6 mei via avrotros.nl/kunstwedstrijd. Een driekoppige jury zal zich over de werken buigen. 

Vanaf 9 mei zijn de reconstructies van dit seizoen in het Van Goghhuis in Zundert te zien. De top 10 van deze kunstwedstrijd komt daar na afloop van de reeks en de wedstrijd bij te hangen. 

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading