AVROTROS
MUZEMUZE
MUZEMUZE

Nieuwe Meesters: Julie de Ruijter

Julie de Ruijter: een getalenteerde jonge maker met nu al een uniek oeuvre. Werk waarin ze een bijzonder pad bewandelt door de grenzen te onderzoeken tussen het tastbare en ontastbare in de wereld. Haar veelzijdige werk, doordrenkt van rituelen, benadrukt de mogelijkheid van menselijke ervaringen om te transformeren. We verkennen haar creatieve reis verder en ontrafelen de betekenis achter haar belangrijkste werk tot nu toe.

  1. MUZE
  2. Kunst

"Mijn kunst draait om het vinden van verbindingen, niet alleen met de wereld om ons heen, maar ook met onszelf," zegt Julie. "Rituelen zijn voor mij een middel om diep in onze innerlijke wereld te duiken, om te begrijpen wie we zijn en hoe we verbonden zijn met het grotere geheel."

De kern van Julie's werk ligt in de erkenning van het menselijk hart als de brug tussen het tastbare en het ontastbare. 

"Ons hart is uniek als een vingerafdruk, en tegelijkertijd voortdurend veranderend en weerspiegelend in onze natuurlijke cycli en innerlijke wereld," benadrukt Julie. "Het is een ingang/sleutel tot het begrijpen van onszelf en onze relatie met de wereld om ons heen."

AVROTROS

Julie de Ruijter

Van modemaker tot ritueel kunstenaar
Oorspronkelijk opgeleid tot modern modeontwerper heeft de Ruijter een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Haar artistieke reis kende een cruciaal keerpunt tijdens haar tijd in de modewereld, toen de veeleisende omgeving haar in een diepe burn-out bracht. 

Julie deelt openhartig hoe deze uitdagende periode haar bewust maakte van een diepe disconnectie tussen de verwachtingen van anderen en haar eigen innerlijke ritme. "Ik voelde me ver verwijderd van mijn eigen gevoel en ritme, wat uiteindelijk leidde tot een harde crash," zegt Julie. Tijdens deze periode ging ze op zoek naar manieren om zichzelf te herstellen en ontdekte ze de kracht van persoonlijke rituelen. Deze rituelen werden niet alleen een bron van genezing voor haar, maar vormden ook de basis voor haar latere kunstwerken.

"Ik ontwikkelde rituelen om weer in verbinding te komen met mijn eigen ritme, de natuur, en mijn intuïtieve kant," deelt De Ruijter. Het was een proces van zelfherontdekking dat haar in staat stelde haar kunst te verbinden met diepgaande persoonlijke ervaringen. De impact van deze rituelen was zo krachtig dat Julie besloot ze te delen.

De kunstwerken werden zo een middel om anderen (die een soortgelijke innerlijke strijd kennen) te inspireren. Ze weerspiegelen niet alleen haar artistieke expressie, maar ook de universele behoefte aan verbinding en zelfontdekking. "Het voelde alsof alles op zijn plek viel; er was een noodzaak voor dit soort nieuwe, hedendaagse rituelen. Kunst bleek het perfecte medium om het toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht hun achtergrond," benadrukt Julie.

AVROTROS

Totem Ritueel - Julie de Ruijter

Totem
Als gepassioneerde ritueel kunstenaar blijft Julie de Ruijter werken creëren die niet alleen prachtig zijn, maar ook een diepere betekenis dragen. Haar verhaal illustreert de kracht van kunst als een helend en verbindend instrument, geworteld in de authentieke ervaringen van de kunstenaar zelf. Met ‘Totem’ als perfect voorbeeld.

Voor Totem hebben kunstenaars Julie de Ruijter & Beer van Geer een stam van symbolische, bovennatuurlijke objecten gemaakt met behulp van hartslaggegevens van 16 verschillende mensen. Het eindresultaat vormt een rituele cirkel van 16 Totems, textielkunstwerken in de vorm van doeken geïnspireerd op traditionele Japanse kakejiku scrolls. Met zijn gloeiende verschijning vormt de cirkel een mysterieuze maar uitnodigende ruimte, zoals een stam die je warm verwelkomt.

Totem is niet alleen een visuele weergave van rituelen, maar ook een tastbare ervaring. Het combineert traditionele textieltechnieken met moderne elementen en integreert zintuiglijke elementen zoals geur, geluid en interactieve componenten. 

'Totem' door Beer van Geer & Julie de Ruijter

Experimenteren
“De eerste keer dat wij een Totem maakten, was vlak voor het overlijden van mijn Oma” zegt Julie. “Toen wij Totem creëerden was haar hartslag al langzaam aan het verstillen. Het was heel bijzonder om dit moment vast te leggen en samen met haar nog iets te creëren”. Dit moment illustreert hoe een intiem moment of gevoel wordt omgezet in een esthetisch werk dat persoonlijk ontzettend dichtbij komt. 

De combinatie van nieuwe technieken met eeuwenoude gebruiken van rituelen vormen samen een uniek uitgangspunt voor het werk van de Ruijter. Het aanschouwen van de Totem die zich voor je ontvouwt is een onbeschrijflijk bijzonder gevoel. Uiteindelijk smelten handgetekende vormen en generatieve patronen gemaakt met hartritme data samen in een fysiek kunstwerk,  jouw persoonlijke ‘Totem’.

De kunstenaar gelooft sterk dat 'Totem' niet alleen een kunstwerk is, maar een uitnodiging tot participatie in een hedendaags ritueel. "Met Totem wilde ik niet alleen mijn persoonlijke reis delen, maar anderen aanmoedigen om diep in hun intuïtieve domeinen te duiken," deelt Julie. "Het is een samenwerking van kunst en ritueel, waarin een interactieve ervaring deelnemers uitnodigt om hun binnenwereld te verkennen.’

AVROTROS

Symbols of Change - Julie De Ruijter

Overgangen markeren
"Door overgangen te markeren via rituelen die verbonden zijn met landschap, plaats en tijd, kunnen we beter begrijpen hoe we verbonden zijn met de wereld om ons heen en een gevoel van verbondenheid vinden," voegt ze toe.

Het werk van Julie de Ruijter is niet alleen persoonlijke expressie, maar een uitnodiging aan anderen om deel te nemen aan kunst en aan een hedendaags ritueel dat de grenzen van het bekende verkent en een mogelijke diepte van onze innerlijke wereld onthult. Haar visie op de rol van een kunstenaar in de samenleving, vat dan ook goed samen wat wij de komende jaren van haar kunnen verwachten.

"Kunstenaars zijn vertalers van het onzichtbare," zegt ze. "Ons werk gaat verder dan esthetiek; het is een brug tussen wat we kunnen zien en wat we voelen, een uitnodiging tot introspectie en verbinding."

AVROTROS

Plant Cycle - Julie De Ruijter

Maak kans op je persoonlijke Totem!
Welke gebeurtenis of welk gevoel in je leven wil jij vereeuwigen in de vorm van een Totem inclusief ritueel door Julie de Ruijter en Beer van Geer? Stuur een mail naar [email protected], leg uit en maak kans!

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading