AVROTROS
MUZEMUZE
MUZEMUZE

Nieuwe Meesters: Kevin Osepa

In de schijnwerpers van de kunstwereld bevindt zich een getalenteerd kunstenaar wiens werk de verbeelding prikkelt en de grenzen van traditionele artistieke expressie verlegt. Kevin Osepa (1994) heeft zichzelf gevestigd als een ware virtuoos en visionair.

  1. MUZE
  2. MUZE artikelen

Met zijn unieke benadering van beeldende kunst, film en fotografie en zijn vermogen om krachtige boodschappen over te brengen, heeft Kevin Osepa de afgelopen jaren naam gemaakt. Zijn werk is internationaal erkend en heeft de aandacht getrokken van gerenommeerde kunstinstellingen en galeries. Het is tentoongesteld in het Stedelijk Museum Schiedam, Nederlands Fotomuseum en Depot Boijmans van Beuningen, Unseen Amsterdam en in 2022 heeft hij een Gouden Kalf gewonnen voor beste korte film bij het Nederlands Film Festival.

Geboren en getogen op Curaçao heeft hij een sterke band met zijn culturele erfgoed. Deze achtergrond is een belangrijke inspiratiebron voor zijn kunstwerken, die vaak diep geworteld zijn in de geschiedenis en identiteit van de Caribische gemeenschap. Wat zijn werk zo opvallend maakt, is zijn veelzijdige benadering van kunst. Hij combineert verschillende media, waaronder fotografie, installatiekunst en film. Ook kent zijn werk een rijke gelaagdheid. Osepa’s foto's zijn vaak gedurfd en expressief, met een scherp oog voor compositie en kleur. Door elementen van zijn culturele achtergrond in zijn werk te integreren, brengt Osepa een unieke en frisse esthetiek naar voren die zijn kunst herkenbaar maakt.

“Mijn werk pingpongt tussen heden en verleden”
Kevin Osepa

Diepgaand & toegankelijk

Osepa's werk verkent thema's als kolonialisme, migratie, ras, gender en sociale rechtvaardigheid. Hij verweeft deze onderwerpen met persoonlijke ervaringen en verhalen. Dat resulteert in een artistieke taal die zowel diepgaand als toegankelijk is. 'Mijn werk pingpongt continu tussen heden en verleden. Verhalen van oudere generaties zet ik in verhouding tot een hedendaags gevoel van identiteit’, zegt Osepa. Een van de opvallendste kenmerken van zijn werk is het gebruik van afrospiritualiteit en afrorituelen. ‘Ik wil de kennis van de Afro-Caribische identiteit en de beeldvorming daarover verrijken met beelden die verder gaan dan de huidige perceptie van de kijker.’ Zijn kunst fungeert zo als een krachtig instrument om bewustwording en verandering te bevorderen. Daarmee schuwt hij het aankaarten van politieke en sociale ongelijkheid niet. Maar, zegt Kevin: ‘Politiek discours is vaak een gevolg van mijn werk, niet het doel.’

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading