AVROTROS
KunstKunst
KunstKunst

Nieuwe Meesters op The Affordable Art Fair

Bij AVROTROS staat culturele diversiteit hoog in het vaandel. We geloven dat cultuur ons verbindt en hechten waarde aan de verschillende achtergronden, perspectieven en ervaringen van jonge makers.

Daarom ondersteunen we jong talent in hun artistieke missie. Vanuit dit perspectief presenteren wij op de Affordable Art Fair in Amsterdam met trots Nikè Marchand, Sjahrzad Kodadadeh en Niels Egidius.

  1. Kunst
  2. MUZE
  3. MUZE artikelen

Bezoek onze stand op The Affordable Art Fair van 1 tot en met 5 november 2023 in de Kromhouthal in Amsterdam

Niels Egidius (1991)
Niels schildert werelden waar je in wil verdwijnen. Zijn werk zit tussen droom en realiteit.

Momenteel is hij bezig met een nieuwe serie, ‘Windows & MacBooks’. Hoewel de titel direct lijkt te verwijzen naar computers, gaat het nog steeds om het beeld op een canvas.

De Eindhovense kunstenaar ziet sterke gelijkenissen tussen een schilderij, een raam en zelfs beeldschermen. Allen zijn kaders waar je een inkijkje krijgt in een andere wereld.

De ramen houden hem in verbinding met de kunstgeschiedenis, aangezien veel Romantische schilders gebruik maakten van kaders waarin een impressie te zien is. Een schilderij, raam en een beeldscherm dienen als een portaal naar iets groters of nieuws en brengen je mentaal naar andere plek.

Deze escapistische eigenschap vindt hij typerend voor deze tijdsgeest, maar ook zeker voor hem zelf als maker. Hij verdwijnt graag in een andere wereld.

@nielsegidius

AVROTROS

Niels Egidius - Looking Forward

Nikè Marchand
Nikè haalt haar inspiratie voornamelijk uit gebeurtenissen in haar leven. Als dochter van een Nederlandse moeder en Nigeriaanse vader, maakt ze kwetsbare thema’s zichtbaar en bespreekbaar.

Verhalen die vaak verborgen blijven maar wel bestaan. De verhalen die ze afbeeldt in haar werk zijn gegrond in haar culturele achtergrond, maar ook recente thematiek gaat zie niet uit de weg.

'Het zijn situaties waarvan ik de urgentie voel om dit met de ander te delen. Ik vind dat er een kracht schuilt in kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid brengt ongemak met zich mee, maar soms is dit nodig om een groei door te maken. Met mijn werk wil ik mensen een eerlijk beeld geven van deze processen en de gevoelens die daarbij komen kijken. Mijn werk kun je herkennen door de speelsheid en de expressieve kleuren'.

@Nikèmarchand

AVROTROS

Sjahrzad Kodadadeh
Als kunstenaar is Sjahrzad ik op zoek naar het wezenlijke van het kind zijn. Naar het pure gevoel dat nog niet gefilterd is door de wereld. Dit gevoel komt (naar haar idee) voort uit de oertijd, waar de mens moest overleven, handelend vanuit instinct. Kinderen en dieren doen dit nog steeds. Vanuit dit gedachtengoed is ze op zoek naar een beeldende vorm van communicatie, die rauw en ongefilterd is.

'Al vanuit mijn kindertijd heb ik het gevoel dat ik een andere wereld moest creëren om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Mijn moeder nam altijd een tas met tekenspullen mee, omdat ik het fijn vond om in mijn eentje te tekenen. Dit kon ik uren doen, onwetend van wat er om mij heen gebeurde. Op mijn papier ontstond er een hele wereld gemaakt uit fantasiedieren, of oude herinneringen. Op die manier kreeg ik een echte connectie met mijn eigen creatie'.

Volgens Sjahrzad is het pure kind niet bezig met rolverdelingen, en is het nog niet in staat om dicht bij diens ego te staan.

'Daar ben ik naar op zoek. Naar het onderbewustzijn, naar de intuïtieve staat van de mens. Die afstand tot het ego is als een ontsnapping aan een grijze wereld door middel van dromen, visioenen en spiritualiteit. Vanuit trauma heb ik geleerd om alle kleine dingen om mij heen te waarderen, zoals een busreis zonder een telefoon, kijkend naar de mensen om mij heen. Een kind die naar je lacht, een eekhoorn die in een boom klimt of iemand die een oud vrouwtje helpt oversteken. Dit helpt om levensenergie te ontvangen en het leven te vieren. Ook door midel van mijn werk'.

@Sjahrzadkodadadeh

AVROTROS

    Word lid

    Wil jij initiatieven als jong talent op de Affordable Art Fair ondersteunen en tegelijkertijd op de hoogte blijven van de nieuwste tentoonstellingen? Meer leren over kunst? Word dan nu kunstlid van AVROTROS!

Word lid
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading