AVROTROS
MUZEMUZE
MUZEMUZE

Nieuwe Meesters: Tessa Troelstra

Tessa Troelstra bouwt aan een indrukwekkend oeuvre dat emoties opwekt, inspireert en verbindt. Hoe een bikini-ontwerper zichzelf als schilder ontdekte in een kunstenaarsatelier op Bali. 

  1. MUZE
  2. MUZE artikelen

De portretten van Tessa Troelstra komen voort uit mensen die in haar dromen verschijnen. Die droombeelden verrijkt ze met elementen uit eeuwenoude, inheemse culturen. Ze combineert de pracht van sieraden, gewaden en andere culturele symbolen tot unieke creaties die een verhaal vertellen dat de tijd overstijgt.

De fascinatie voor culturele verschillen en overeenkomsten en de dynamiek van inheemse stammen ontstond toen Troelstra's ouders haar op haar tiende meenamen op wereldreis. Die fascinatie zie je terug in de aandacht voor details in haar werk, dat getuigt van een diepe toewijding aan haar doeken.

Bikini-ontwerper

Troelstra's artistieke reis begon na een onverwachte wending in haar leven. Na een periode als bikini-ontwerper vond ze zichzelf schilderend op Bali. De drang om te schilderen werd overweldigend en leidde haar naar een kunstenaarsatelier, waar ze schilderen als vak ontdekte en kreeg onderwezen. Haar medium van keuze werd afgedankt karton.

Wat volgden waren periodes van schilderen in het buitenland, afgewisseld met Amsterdam en het Friese Lemmer. Voor Troelstra schuilt de ware magie van haar werk in het feit dat mensen zich kunnen verbinden met haar creaties op een persoonlijk niveau. 'Ik hoop dat mijn werk emoties losmaakt. Dat het mensen inspireert of verbindt. Als dat gebeurt, ben ik gelukkig. Dan hoeft het niet in een beroemd museum te hangen.'

Schittering

Haar schilderijen zijn een viering van pretentieloze schoonheid, gebaseerd op intuïtie en de kracht van cultuur. Ze weeft verhalen en culturele uitingen moeiteloos samen tot twee ogen die de ziel binnenkijken. 'Gelukkige mensen hebben allemaal dezelfde schittering in hun ogen', zegt ze daarover. 'Dat fascineert mij enorm.'

Intuïtief en gedreven blijft Tessa Troelstra haar reis vervolgen, waarbij ze dromen, cultuur en kunst in harmonie brengt op haar unieke doeken. Next stop? Schilderen op Ibiza!

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading