Cellist Bruno CocsetSabine Burger
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Ontdek de cello met Bruno Cocset

Veel muziekliefhebbers hebben een zwak voor de cello. Er is ook geen ander instrument dat even melancholiek kan klinken. Deze prachtige verzorgde uitgave La nascita del violoncello (‘de geboorte van de cello’) met 2 cd’s en een fraai geïllustreerd boekje laat zien en horen dat componisten al in de Renaissance en de Barok prachtig repertoire voor de cello schreven.

Beantwoord de prijsvraag om kans te maken op één van de vijf exemplaren die wij mogen weggeven. 

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek
  3. Prijsvragen

Een reis door de muziekgeschiedenis

De Franse cellist Bruno Cocset heeft diepgaand onderzoek gedaan naar cellomuziek vanaf de zestiende eeuw. Hij verrast op deze prachtige uitgave met de ene ontdekking na de andere: Andrea Falconieri (Napels, 1585-1656) – wie kent hem nog? – blijkt schitterende melodieën te hebben geschreven die ons nu niet minder ontroeren dan de zijn Napolitaanse stadsgenoten uit de zeventiende eeuw.

Ene Rocco Greco (Napels, 1657-1718) componeerde daarentegen vooral vlugge virtuoze muziek voor de cello. Maar ook in Noord-Italiaanse steden als Modena en Bologna waren ze er al vroeg bij. Ook hier werkten componisten die voor het grote publiek tegenwoordig volkomen onbekend zijn, maar die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan het cellorepertoire.

Vooral Domenico Gabrielli (Bologna, 1659-1690) moet in dit verband worden genoemd. Kortom: dit is een fascinerende reis door de muziekgeschiedenis, waarop wij een prachtig beeld krijgen van de ontwikkeling van het instrument en zijn repertoire.

Luister naar een voorproefje

Bruno Cocset

De in 1963 geboren Franse barokcellist Bruno Cocset studeerde bij onder anderen Anner Bijlsma en Jaap Schröder.

In 1996 richtte hij zijn eigen barokensemble Les Basses Réunis op. Samen hebben zij zich op exemplarische wijze ingezet voor de herontdekking van prachtige, maar vergeten cellomuziek van meesters als Francesco Geminiani, Jean Barrière en Everisto Felice Dall’Abaco.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd's hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Aan welk conservatorium in Frankrijk heeft Bruno Cocset gestudeerd? 

De prijsvraag loopt tot en met woensdag 10 juli 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading