AVROTROS
AVROTROS Klassiek presenteert!AVROTROS Klassiek presenteert!
AVROTROS Klassiek presenteert!AVROTROS Klassiek presenteert!

Opnamedag in het Muziekcentrum van de Omroep

Onze stagiaire Saske de Regt liep een dag mee in de opnamestudio, waar de nieuwste cd binnen talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ werd opgenomen. Hieronder lees je haar verslag van de dag.

  1. AVROTROS Klassiek presenteert!
  2. Klassiek

De afgelopen drie maanden liep ik stage bij AVROTROS Klassiek en daarom mocht ik op woensdag 22 mei een dagje meelopen tijdens de cd-opname van violiste Emma Roijackers en pianist Florian Verweij. Drie keer per jaar krijgen leden van AVROTROS Klassiek een magazine, inclusief debuut-cd thuisgestuurd. In talenttraject AVROTROS Klassiek Presenteert! nemen jonge talenten deze cd op en krijgen ze een uniek podium op radio en tv. Deze dag stond al een tijd in mijn agenda en ik had er heel veel zin in, omdat ik zelf erg hou van muziek luisteren én maken.

Het Muziekcentrum van de Omroep

De locatie van de opname was het Muziekcentrum van de Omroep, een plek waar veel muziek gemaakt wordt. Er zijn diverse zalen en studio’s en het is de thuisbasis voor onder andere het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest. Bij aankomst werd ik door een collega ontvangen en liepen we door allerlei gangen naar de zaal. Speciaal voor de opname was de zaal mooi met sfeerlicht uitgelicht en de technici waren druk bezig met het installeren van camera’s en microfoons. 

De musici

Florian Verweij is een getalenteerde pianist. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde met de hoogste onderscheiding zijn master-diploma. Florian valt op door zijn fantasierijke spel, waarmee hij de muziek goed over kan brengen bij het publiek. Emma Roijackers is een kamermusicus, soliste en concertmeester, die in de grootste zalen van ons land al op het podium stond. Ze begon op jonge leeftijd met spelen en heeft meerdere muziekprijzen op haar naam staan.

AVROTROS

De opname

Voordat de opname begon, werd er gesoundcheckt. Terwijl de musici een aantal maten speelden, controleerden de geluidstechnici of de balans tussen viool en piano goed was en zetten de cameramensen hun apparatuur op de juiste plek om mooie beelden te kunnen schieten. De opname kon beginnen en ik zat muisstil in de zaal, want elk klein geluidje werd door de microfoons geregistreerd. De concentratie was van de gezichten van de musici af te lezen. Ik zag hoe iedereen voor absolute perfectie ging en genoot stil van de prachtige muziek die door de zaal klonk.

Kritisch luisteren

Na een tijdje in de zaal geluisterd te hebben, ging ik naar de ruimte van de geluidstechnici, die zich achter de zaal bevond. In een kamertje volgepropt met geluidsapparatuur zaten drie mensen met koptelefoons op hun oren, en een partituur voor hun neus aandachtig te luisteren naar de muziek. 'Mooie noot!', riepen ze door de microfoon die met een geluidsboxje in de zaal verbonden was. En: 'Ik denk dat je dit nog beter kunt' of 'Meer vibrato!'. Alles werd genoteerd en na elke take bespraken ze wat er verbeterd kon worden: welke noot was nog onzuiver en hoe was de dynamiek? Iedereen had oog voor detail en streefde naar perfectie. Je kon merken dat de opnametechnici allemaal een muzikale opleiding hebben gehad, want het overleggen over hoe gevoel en emotie in een stuk gelegd konden worden, ging heel makkelijk.

AVROTROS

Aandacht voor het stuk

Toen het eerste stuk erop stond vroeg ik Florian of hij het niet zat was om tig keer hetzelfde stuk te herhalen. Florian: “Nee eigenlijk niet, want ik wil het elke keer nog mooier en beter spelen en bij elke nieuwe take geef je weer aandacht aan andere momenten.”

Een hele dag opnemen is intensief, zowel voor de musici als voor de technici. Er waren meerdere takes nodig en allemaal gingen ze net zo lang door totdat iedereen tevreden was. Het was bijzonder om te zien dat iedereen gemotiveerd was tot de laatste noot.

De opnamedag eindigde toen de vier stukken voor die dag opgenomen waren. De volgende dag zouden de musici terugkomen voor de derde en laatste opnamedag. Als alles opgenomen is, monteren de audio-technici de beste takes tot een geheel. De cameramensen monteren daar de beelden dan weer op, zodat het een mooi geheel wordt.

Ik heb een leuke en leerzame dag gehad, nieuwe mensen mogen ontmoeten en gedaan wat ik het allerliefste doe: genieten van muziek. Het was leerzaam om te zien hoe de samenwerking verliep in de voortdurende zoektocht naar perfectie. 

De debuut-cd van Emma Roijackers en Florian Verweij komt eind augustus uit en wordt, samen met klassieke muziekmagazine VIRTUOOS, exclusief toegezonden aan de leden van AVROTROS Klassiek.

    AVROTROS Klassiek presenteert!

Steun het talenttraject
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading