Jakub Jozef Orlinski
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

'Orfeo ed Euridice' door Jakub Józef Orliński

Orfeo ed Euridice, de revolutionaire barokopera van Christoph Willibald von Gluck, is recent op cd verschenen. Het meesterwerk wordt op deze cd onder andere uitgevoerd door de beroemde countertenor Jakub Józef Orliński. Doe mee aan onze winactie en maak kans op een exemplaar!

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek
  3. Prijsvragen

Orfeo ed Euridice is tegenwoordig het meest geliefde werk van de Duitse componist Christoph Willibald von Gluck (1714-1787). Misschien wekt het dus enige verbazing te lezen dat deze korte opera na de première in 1762 in Wenen heftig omstreden was. Gluck en zijn librettist Calzabigi wilden niets minder dan een ingrijpende hervorming van de Italiaanse opera van hun tijd. Met Orfeo ed Euridice wezen zij de richting aan.  

Kort maar krachtig

Gluck en Calzabigi maakten korte metten met de eindeloze da capo-aria’s die dramatisch gezien nauwelijks waarde hadden maar er vooral toe dienden de sterzangers van die tijd te laten schitteren. Daar stelde Gluck en Calzabigi iets geheel nieuws tegenover: een korte, geconcentreerde opera waarin de zang het drama diende. Het orkest werd uitgebreid met onder andere trombones en het koor kreeg een veel grotere betekenis dan in de Italiaanse opera van die tijd gebruikelijk was. Veel muziekliefhebbers vonden Orfeo nogal streng, maar anderen erkenden dat er een ideaal nieuw geheel was ontstaan waarin muziek en tekst elkaar ideaal aanvulden. De vermaarde Poolse countertenor Jakub Józef Orliński werd al als kind door Orfeo ed Euridice gefascineerd. Hij noemt het ‘a dream come true’ dat hij deze opera nu heeft kunnen opnemen met een aantal van zijn beste muzikale vrienden. 

Jakub Józef Orliński

De in 1990 geboren Poolse countertenor Jakub Józef Orliński geldt als een van de meest succesvolle barokzangers van onze tijd. Er is vrijwel geen prijs die hij niet heeft gewonnen. Zo ontving hij al tweemaal een Grammy Award. Naast zijn carrière als zanger houdt hij zich intensief en op hoog niveau bezig met breakdance.

Beluister een voorproefje

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

In welke opera zingt Jakub Józef Orliński een hoofdrol in juni a.s. in Parijs?

De prijsvraag loopt t/m woensdag 6 juni 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading