AVROTROSMike Bink
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Prikkel je zintuigen bij Kunsthal KAdE

In de tentoonstelling ‘4 Rijkscollecties & Hans Op de Beeck’ is er voor ieder wat wils. De kunstwerken van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck worden gecombineerd met een gedeelte van de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

4 Rijkscollecties

Een gedeelte van de vier rijkscollecties wordt sinds 2021 opgeslagen in het CollectieCentrum Nederland. De kunstwerken worden speciaal voor de tentoonstelling uit het depot gehaald. De kleurrijke en diverse kunstwerken van de vier rijkscollecties zorgen in samenhang met het grijze werk van Op de Beeck voor nieuwe verhalen.

AVROTROSMike Bink

Hans Op de Beeck, Danse Macabre, 2021, foto door Mike Bink

Hans Op de Beeck

De kunstenaar wil graag de zintuigen van de kijker prikkelen met zijn sculpturen. Zijn kunstwerken vertonen alledaagse taferelen maar met een twist. De sculpturen zijn opvallend grijs van kleur. Maar ook zijn ze levensgroot, realistisch en vol met details. Hij gebruikt de universele vragen over zingeving en sterfelijkheid in zijn scènes. Een voorbeeld van zijn werk is een levensgrote carrousel, waar hij de mensen heeft vervangen met skeletten. Met zijn sculpturen zorgt hij voor een moment van verwondering en stilte.

AVROTROSPeter Cox

Hans Op de Beeck, My Bed a Raft, the Room the Sea, and Then I Laughed Some Gloom in Me, 2019, met werken uit CollectieCentrum Nederland, foto door Peter Cox

Verschillende thema’s

De sculpturen, schilderijen, tekeningen, objecten, foto’s en video’s zijn verdeeld in de thema’s: kinderlijke onschuld, reizigers, zee, feest, het vanitas-motief en de wonderkamer. Verspreid over zeven zalen worden de grijze sculpturen van Op de Beeck samen met de rijkscollecties tentoongesteld.

AVROTROSPeter Cox

Hans Op De Beeck, The Silent Reflection, 2024, in De Elleboogkerk Amersfoort, foto door Peter Cox

Tweede locatie

Naast de tentoonstelling in Kunsthal KAdE in Amersfoort is er in dezelfde stad voor een tweede locatie gekozen voor het werk van Hans Op de Beeck, namelijk de Elleboogkerk aan de Langegracht.

In een grote ruimte is zijn werk ‘The Silent Reflection’ tentoongesteld. Hij creëerde een winters waterlandschap met een horizon. Het is een raadselachtig oord met een architecturale en landschappelijke dimensie. 

Directeur van Museum JAN, Marieke Uildriks, waant zich door alle kunstwerken van beide tentoonstellingen voor het tv-programma Nu te Zien! in Kunsthal KAdE en in de Elleboogkerk.

Kijk Nu te Zien! op woensdag 10 april 2024 om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading