Shani Leseman
KunstKunst
KunstKunst

Prospects: de magie van Shani Leseman

Van 1 tot en met 4 februari 2024 organiseert het Mondriaan Fonds een nieuwe editie van Prospects tijdens Art Rotterdam. Deze tentoonstelling werpt licht op het werk van 86 jonge kunstenaars, allen ondersteund door het Mondriaan Fonds om hun carrière een vliegende start te geven. In deze reeks spreken we een aantal van de veelbelovende kunstenaars. Deze keer duiken we in de magie van Shani Leseman. 

  1. Kunst
  2. MUZE

Shani's artistieke reis begint met de erkenning van magie die doordringt in het alledaagse leven. Haar werk draait om krachtige thema's als hekserij, rituelen en de symbolische betekenis van objecten. Tijdens haar onderzoek naar deze thema’s ontdekt Shani diepgaande wijsheden die haar werk verrijken en de kijker een nieuw perspectief op spiritualiteit kunnen bieden.

Studio Shani Leseman

Studio Shani Leseman

Mystieke thema’s
Zo'n twee jaar na haar studie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst brak Corona uit. Met de COVID-19 pandemie kwamen er restricties, maar ook tijd en de steun van het Mondriaan Fonds. Dit bood Leseman een onverwachte zegen voor haar kersverse praktijk. Noodgedwongen tot introspectie, maar in het bezit van een studio in Den Haag, ontstond er ruimte om haar artistieke identiteit te vormen.

“Opeens hoorde ik mezelf tegen een vriendin zeggen: maat, ik word een heks.”
Shani Leseman

In deze periode ontwaakte ook Shani's interesse in hekserij als een vorm van onderzoek. De realisatie dat je hekserij kan beoefenen als een leer of opleiding was de aanzet. Ze besloot dit spirituele pad te bewandelen en ontdekte een diepe verbinding tussen haar artistieke praktijk en de mystieke thema's (licht, rituelen, symboliek, amuletten, spreuken etc.) die ze beter leerde kennen. Deze ontwikkeling gaf het werk nog meer diepgang en betekenis. Haar werk is nu doordrenkt van gelaagdheid en intuïtieve benadering en het neemt de kijker mee op een reis voorbij de oppervlakte.

Shani Leseman - A Time Spell

Shani Leseman - A Time Spell

Keramiek
Een van de reeksen waarin de thema’s van Shani’s werk goed zichtbaar zijn, is de reeks van keramieken werken die ze verkoopt om geld op te halen voor dierenrechtenorganisatie (CARF). Het zijn tarotkaarten van keramiek. Ieder met zijn eigen symboliek en betekenis. Die symboliek en het gevoel voor het mystieke lopen als een rode draad door haar oeuvre en zijn ook herkenbaar in de werken die tentoongesteld worden tijdens Prospects.

(Er zijn nog enkele Tarotkaarten van keramiek beschikbaar via haar website)

AVROTROS

Shani Leseman - A for Alter

Een gesprek met het doek
Het proces begint met een enorme stapel kleine, snel geschilderde weergaven die uiteindelijk moeten samenkomen op een groot doek. Dit gebeurt echter bijna nooit een op een. Shani's werken onthullen vaak andere verhalen dan ze oorspronkelijk bedenkt, en dit spontane proces maakt elk stuk zo authentiek. Het schilderen is voor Shani in gesprek gaan met het doek.

“Zo wil een werk bijvoorbeeld soms ook andere dingen dan ik van plan was. Bij het maken van een tweeluik schilderijen dacht ik dat het ging over het eren van de zon. Ik had mij verdiept in zonverering en ben daarmee in gedachten aan het schilderen begonnen. Een aantal maanden later zag ik de werken opnieuw en realiseerde me, mede door reacties van kijkers, dat ze eigenlijk over de dood en het hiernamaals gingen. Het schilderij wilde wat anders worden. Dat stuurt mij op het moment dat ik aan het werk ben. Op een gegeven moment zet ik iets anders op het doek dan ik van plan was; ik denk er dan niet meer over na. Het is dan alleen nog maar voelen.” 

AVROTROS

Shani Leseman - Amulet

In conclusie
Lesemans kunst voelt als een weerspiegeling van spirituele groei, waarbij ze de grenzen tussen kunst en magie verkent. Ze schildert met een unieke aanpak. Haar kunst spreekt rechtstreeks tot het gevoel, doordrenkt met intuïtie en doordrongen van symboliek. Haar werk onthult niet alleen wat zichtbaar is, maar ook de mysterieuze verbindingen met het onzichtbare. In de creatieve wereld van Shani wordt kunst een levendig gesprek tussen de kunstenaar en het doek. Het doek zelf leidt haar naar onverwachte ontdekkingen. Als een eigentijdse kunstenaar met een vernieuwende kijk op magie en spiritualiteit, spreekt Shani Leseman met haar kunst direct tot de ziel. Intuïtie en intentie vormen de kern van haar kunstzinnige werkwijze, waardoor haar creaties een krachtige uitdrukking worden van de innerlijke verbinding tussen de kunstenaar en het onbekende.

Er zijn vijf schilderijen te zien van Shani Leseman bij Prospects van 1 t/m 4 februari tijdens Art Rotterdam op het terrein van de Van Nelle Fabriek

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading