AVROTROSIsa de Jong
MUZEMUZE
MUZEMUZE

Prospects: de tijdcapsule van Isa de Jong

Ieder jaar schenkt het Mondriaan Fonds een financiële bijdrage aan een aantal startende kunstenaars. In 2022 ontvingen maar liefst 86 jonge makers deze bijdrage. In deze reeks artikelen spreken we met een aantal van deze veelbelovende kunstenaars over hun werk en praktijk. Deze keer gaan we op bezoek bij fotograaf Isa de Jong.

  1. MUZE
  2. Kunst
AVROTROS

Isa de Jong

Tijdcapsules van een Generatie

Isa’s huidige werk richt zich op het creëren van tijdcapsules met en over generatie Z en millennials. Deze tijdcapsules bestaan uit portretten en teksten die de angsten, dromen en toekomstvisies van deze generaties vastleggen. Voorafgaand aan elk portret interviewt Isa haar onderwerp uitvoerig, wat vaak leidt tot diepgaande gesprekken over de toekomst en het leven in het algemeen.

"Ik reis door het hele land om mensen te ontmoeten op locaties waar zij zich prettig voelen," vertelt Isa. "De interviews duren meestal vier tot vijf uur voordat ik het portret maak. Dit is mijn manier om dichtbij mensen te komen en echt te begrijpen wie ze zijn." Deze intensieve methode creëert een vertrouwensband die resulteert in authentieke en persoonlijke portretten.

AVROTROS

Jip- Isa De Jong

Therapie en Gemeenschap

Isa merkt op dat de gesprekken vaak een therapeutische werking hebben, zowel voor haar als voor haar onderwerpen. "Het voelt soms als een soort therapie, een manier om te weten dat je niet alleen bent met je vragen en angsten voor de toekomst," zegt ze. "Veel gesprekken eindigen met onderwerpen zoals angst voor de toekomst en ellendig nieuws, maar ik zie ook een andere kijk op dingen”.

Ondanks de diversiteit onder de mensen die ze heeft gesproken, merkt Isa een gemeenschappelijke drang om open te zijn en in gesprek te gaan met elkaar. "Iedereen die ik heb gesproken is zo anders, dus een generaliserende conclusie is bijna niet mogelijk. Maar ik merk veel hoop en kansen om dingen opnieuw te definiëren. Dit geeft een bepaalde energie die we allemaal wat meer zouden moeten omarmen."

AVROTROS

Viebeke - Isa de Jong

Continu Ontwikkelend Werk

Isa’s project is een doorlopend proces. Tot nu toe heeft ze al 70 mensen geïnterviewd en geportretteerd, met als doel om bij 100 mensen een boek te publiceren. Dit boek zal dienen als een digitaal archief, een verzameling van verhalen en beelden die de diversiteit en complexiteit van haar generatie weerspiegelen.

"Het werk is continu onaf, ook de vorm ervan, om aan te voelen wat het beste werkt," legt Isa uit. Deze open en flexibele benadering stelt haar in staat om haar werk constant te verfijnen en te verbeteren.

“Het voelt soms als een soort therapie, een manier om te weten dat je niet alleen bent met je vragen en angsten voor de toekomst”
Isa de Jong
AVROTROS

Myra - Isa de Jong

Breed Bereik en Toekomstplannen

Isa heeft met haar werk al een breed publiek bereikt, onder andere via tentoonstellingen zoals Prospects tijdens Art Rotterdam. Ze hoopt in de toekomst het publiek deelgenoot te maken van de zienswijze van Generatie Z en Millennials, vooral door middel van buitenexposities.

Het huidige narratief in de wereldproblematiek kan hoop en een open visie goed gebruiken. De verhalen die Isa vertelt kunnen hier daadwerkelijk aan bijdragen. Daarnaast ontstaat er een oeuvre dat ons over honderd jaar kan vertellen of de hoop en angsten van deze generaties gegrond zijn of niet. Tegelijkertijd creëert de Jong een subliem en levend tijdsdocument waar de bezoeker van kan genieten en waar sommigen zich sterk in zullen herkennen.

AVROTROS

Bastiaan - Isa de Jong

Geef je op als onderwerp

Met haar diepgaande en empathische aanpak, gecombineerd met een sterke visie op de toekomst, is Isa de Jong een inspirerende jonge maker die je in de gaten wilt houden. Maar, je kan zelf ook figureren in haar werk! Behoor jij tot een van de besproken generaties en wil je dat Isa jouw portret vereeuwigd in haar tijdscapsule? Geef je dan nu op! Ga voor meer info naar haar officiële website.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading