AVROTROS
MUZEMUZE
MUZEMUZE

Prospects: de verhalen van Sam Hersbach

Van 1 tot en met 4 februari 2024 organiseert het Mondriaan Fonds een nieuwe editie van Prospects tijdens Art Rotterdam. Deze tentoonstelling werpt licht op het werk van maar liefst 86 jonge kunstenaars, allen ondersteund door het Mondriaan Fonds om hun carrière een vliegende start te geven. In deze reeks spreken we een aantal van de veelbelovende kunstenaars. Deze keer spreken we Sam Hersbach.

  1. MUZE
  2. Kunst

Sam Hersbach is een kunstenaar met een levendige verbeeldingskracht en een passie voor verhalen. Een maker die werken creëert die de grenzen tussen realiteit en verbeelding bevragen en vervagen. In een boeiend gesprek deelt Sam zijn perspectieven en zijn inspiratiebronnen.

AVROTROS

Sam Hersbach

Realiteit of niet?
In de intrigerende wereld van deze jonge kunstenaar komt creativiteit voort uit de eenvoud van verhalende tekeningen die hij als kind maakte. Deze tekeningen, die fungeren als een soort van kiem voor een deel van zijn latere oeuvre, werden na zijn studie aan de Hoge Kunstschool Utrecht steeds meer doordrenkt met narratieve elementen.

Bij het bespreken van zijn creatieve proces benadrukt Sam het belang van het achterliggende verhaal bij zijn werken. Hij overweegt de handelingen van de figuren in zijn werken en de gebeurtenissen die zich zowel binnen als buiten het kader afspelen zorgvuldig. Het gebruik van verschillende materialen en pigmenten als een object van interesse zelf, voegt een extra dimensie toe aan het werk. Er ontstaan verschillende visuele elementen en boodschappen.

Een fascinerend aspect van Sams werk is zijn vermogen om maatschappelijke reflecties te integreren in een wereld die in eerste oogopslag fantasie lijkt. Het speelt met de vraag: wat is echt? Een voorbeeld hiervan is een schilderij dat een scherp contrast toont tussen een horrorachtige vlinderfiguur en de harde realiteit van oorlogsdreigingen. Beiden vliegen en vormen dreiging. Slechts een van die dreigingen is echt. Spreekt de fantasierijke horror meer tot onze angst dan een realistische dreiging?

AVROTROS

Sam Hersbach - No More Toxic People and Submarine Insets

Pigmenten
Verf wordt gemaakt van pigment, een oplosbaar kleurpoeder. Wanneer je de juiste kleurgevende stoffen tot poeder vermaalt kan eigenlijk alles dienstdoen als pigment. Hersbach verwerkt dan ook vaak verpulverde elementen uit het verhaal van zijn schilderij in zijn schilderij. Kijk je naar een door Sam geschilderde bloem? Dan is de kans groot dat er tot pigment verwerkte, vermalen bloemen in het schilderij zitten. En kijk je naar de vergaderruimte van het Mondriaan Fonds, geschilderd door Sam? Dan is er materiaal afkomstig van de plek waar het werk gemaakt is verwerkt in de verf.

AVROTROS

Sam Hersbach - Vergaderruimte van het Mondriaan Fonds

Vergaderruimtes
Plekken waar namelijk ook verhalen ontstaan en eindigen zijn vergaderruimtes in bedrijfspanden. Zo creëert Hersbach ook een reeks schilderijen met weergaven van zulke ruimtes. Het zorgt ervoor dat je als kijker op een andere manier stilstaat bij de functie en het gewicht van zo’n ruimte. "Bijvoorbeeld de vergaderruimte van het Mondriaan Fonds", zegt Sam er zelf over. "Dat is gewoon een belangrijke ruimte voor mijn kunstpraktijk, maar ook voor iedereen die bij Prospect exposeert. Dus dat is aan de ene kant een hele mooie ruimte, want mensen nemen hier de tijd om te kijken naar alle aanvragen. Maar het is ook een beetje een maatschappelijke ruimte. Hier komen mensen samen met verschillende gedachten, perspectieven en kennis en die luisteren naar elkaar. Dat is essentieel in onze samenleving".

AVROTROS

Christie's and the Creatures - Sam Hersbach

In conclusie
Sam Hersbachs kunst is doordrenkt van verhalen, reflecties en een diepe nieuwsgierigheid naar de wereld. Zijn vermogen om diverse elementen samen te brengen en maatschappelijke kwesties te verkennen, maakt hem niet alleen een visueel prikkelende kunstenaar, maar ook een uitlokker van gedachten. Zijn werk nodigt uit tot een boeiende reis door de grenzen van verbeelding en realiteit.

Er zijn verschillende werken van Sam Hersbach te zien bij Prospects van 1 t/m 4 februari tijdens Art Rotterdam op het terrein van de Van Nelle Fabriek.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading