AVROTROS
MUZEMUZE
MUZEMUZE

Schat van de Stad: culturele schatkist met een gouden randje

Nederland is een goudmijn voor kunstliefhebbers. Je bent ongetwijfeld bekend met het Rijksmuseum en het Mauritshuis, maar er zijn veel meer pareltjes te ontdekken. Daarom neemt MUZE’s Robin Bosch je elke editie mee naar een tentoonstelling in een lokale schatkamer. Deze keer: Museum W.

  1. MUZE
  2. MUZE artikelen

De gouden gevel van Museum W staat te schitteren in het hartje van Weert.  Het voormalig stadhuis, een markant rijksmonument, is helemaal gerestaureerd is. De oudste bouwdelen dateren uit de 16e eeuw, de gouden gevelbekleding bedekt de spectaculaire nieuwe aanbouw. De opvallende architectuur maakt van het museum een reliekhouder van de Noord-Limurgse stad, met daarbinnen een ware schat aan cultuur. Wie het logo van het museum bestudeert, herkent ongetwijfeld de letter W. Die verwijst naar Weer zou je uiteraard zeggen. Maar de 'W' verwijst ook naar de vragen die wij onszelf stellen als we op zoek zijn naar zingeving. Wie? Wat? Waarom? Wanneer? Wat vormt identiteit? En wat is van betekenis?

Wieg tot graf

Het zijn thema's die Museum W onderzoekt door middel van een prachtige presentatie van de collectie. 'Een tocht door het museum' zo staat het op de website, 'is als het bewandelen van je levenspad.' De vaste collectie is opgedeeld in tien thema's 'van de wieg tot het graf'. Die thema's zijn zo vormgegeven dat de kunstwerken je per thema een nieuw perspectief bieden. Van 'Lichaam', 'Gezien' en 'Macht & Pracht' via 'Feest' tot aan 'Lijden & Dood'. De collectie van Museum W bestaat uit vijftienduizend stukken en varieert van religieuze kunst tot een keramische bloem-vaas-penis, gebruiksvoorwerpen uit de regio en werk van hedendaagse kunstenaars. Het mooie van de presentatie in thema's is dat alle soorten kunst door elkaar hangt.

AVROTROS

Satijn Panyigay - Twilight Zone (Museum W)

Kleurrijke Wandkleden

Twee keer per jaar verschijnt er in Museum W een nieuwe wisseltentoonstelling. De komende maanden is het de beurt aan Joyce Overheul (1989). Met haar opvallende en activistische werk vol humor, trok ze al snel de aandacht van de Nederlandse kunstwereld. Twee jaar geleden exposeerde ze in Museum de Fundatie in Zwolle en inmiddels is haar werk opgenomen in de Rijkscollectie. Daarnaast is Overheul dit jaar deelnemer aan de Textiel Biënnale in Museum Rijswijk. 

Met Sending Thoughts And Prayers presenteert ze kleurrijke wandkleden op groot formaat, knuffelobjecten, vaandels en installatiekunst. Haar werk biedt een satirische blik op onderwerpen als vrouwenrechten, emancipatie en machtsrelaties. Overheul maakt daarbij bewust gebruik van textie; en ambachtelijke handwerktechnieken.

AVROTROS

3 favorieten van Robin Bosch

Wil Leenders - Bernaar(1984)

De donkere blik, de over elkaar geslagen armen: uit alles spreekt geslotenheid. Zelfs de symbolisch gesloten deur en het afgeplakte raam. Zo portretteert Wil Leenders het gesloten karakter van zijn zoon Bernaar. Het enige stukje kleur is het label van de sleutel in het slot van de deur. Met daarop de signatuur van Leenders. Dit symboliseert op een prachtige manier dat de schilder wél toegang had tot zijn zoon.

AVROTROS

Wil Leenders - Bernaar

Anne Wenzel - Der Tod und das Mädchen

Het thema van dit indrukwekkende werk van keramiek is de laatmiddeleeuwse dodendans, waarin de dood in de vorm van het skelet een persoon vastgrijpt. De Duitse kunstenaar Anne Wenzel herinnert ons aan onze sterfelijkheid en het onzekere gevoel dat je nooit precies weet wanneer de dood komt. Het werk is een bruikleen van De Nederlandse Bank.

AVROTROS

Anne Wenzel - Der Tod Und Das Mädchen

Studio Job - The Count Of Horn (2022)

Dit bronzen hoofd met licht achter de handbeschilderde glazen ogen verbeeld Filips van Montmorency, de graaf van Horn, krijgsheer en heer van Weert. Op 5 juni 1568 werd hij onthoofd op bevel van koning Philips II van Spanje. De lamp ligt erbij als zijn hoofd na de terechtstelling. Een fantastische vertolking van een historisch verhaal in een bijzonder modern kunstwerk van Job Smeets van Studio Job.

AVROTROS

Studio Job - The Count of Horn

Sending Thoughts And Prayers
is van 25 november t/m 14 april 2024 in Museum W in Weert te zien

    Dit is een artikel uit kunstmagazine MUZE. Meer van dit soort artikelen lezen?

    Word nu lid!

Word lid
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading