AVROTROS
Ondertussen aan de HofvijverOndertussen aan de Hofvijver
Ondertussen aan de HofvijverOndertussen aan de Hofvijver

De geheimen van het Binnenhof

Splinter gaat op zoek naar de geheimen die het Binnenhof rijk is; geheime besprekingen, verborgen symboliek en archeologische schatten.

  1. Ondertussen aan de Hofvijver

De geheimen van het Binnenhof 

Met regelmaat wordt er gesproken over Haagse achterkamertjes: geheime besprekingen die als doel hebben om tot een politiek akkoord te komen, nog voordat het in de openbaarheid wordt besproken. Vanuit het Torentje in Den Haag deelt Minister-president Mark Rutte zijn ervaringen met Splinter. Binnenkort moet ook Rutte door de renovatie zijn werkkamer verlaten en naar een ander onderkomen verhuizen. Komt hij daarna dan nog terug?

Politiek commentator Joost Vullings deelt met Splinter hoe hij als journalist de geheime onderonsjes van politici probeert te ontrafelen. Hoe werkt dit kat-en-muis spel in de politiek? Met fotograaf Bart Maat blikt Splinter terug op dé foto die het grootste geheim van de laatste kabinetsformatie onthulde: de ‘functie elders’ van Pieter Omtzigt.

Archeologische en architectonische vondsten 

Nu het Binnenhof helemaal open ligt, hebben de archeologen vrij spel voor hun onderzoek. In de historische muren, vloeren, trappen en schilderingen zijn tal van verborgen boodschappen te vinden, die steeds meer over de geschiedenis van deze plek onthullen. Welke geheimen wilden de architecten uit het verleden met ons delen? Tot slot neemt Splinter een kijkje bij het kunstdepot, waar niet iedereen toegang toe heeft, om te zien wat daar voor bijzonders ligt opgeslagen.

Kunst van het Binnenhof

Het Binnenhof is niet alleen rijk aan politieke verhalen, ook aan een paar eeuwen kunst is geen gebrek. In de NPO 2 Extra serie  'Kunst van het Binnenhof' staat deze kunst centraal. In de vierde aflevering leert Splinter van conservator Lex van Tilborg meer over de belangrijkste standbeelden rondom de Hofvijver. Waarom staan er in Den Haag twee beelden van Willem van Oranje? En wijst Johan de Witt wel écht met zijn hand naar de plek waar hij in 1672 is vermoord?

Woordvoerder Pieter-Bas Beekman geeft een rondleiding door Paleis Kneuterdijk, de voormalige woning van koning Willem II, waar hij een bijzonder inkijkje geeft in de kunstcollectie van de Raad van State. Ook vertelt Pieter-Bas hoe het paleis er vroeger uit moet hebben gezien, voor het deels instortte.

Ondertussen aan de Hofvijver, zondag 29 januari om 19.25 uur op NPO 2, gevolgd door de Kunst van het Binnenhof om 20.15 uur op NPO 2 Extra.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading