AVROTROS© Ruben van Vliet
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Stofzuigerstof omzetten in parfum: Semâ Bekirović

Wanneer wordt iets een kunstwerk? Dat is de vraag die de kunstenaar Semâ Bekirović (46) gebruikt in haar werk. De meeste van haar werk is gemaakt in samenwerking met onder andere de natuur, dieren en andere organismen.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Alles en iedereen

Van een door muizen aangevreten H&M-tasje tot sneakers met mos en van een picknickperformance met wilde zwijnen tot een vogelnest gemaakt van kledinghangers.

Bekirović is een kunstenaar die letterlijk alles gebruikt voor de tentoonstelling. De medewerkers van het Fries Museum zijn onderdeel van haar kunstwerken, maar ook de vogels die buiten op het dak vogelvoer eten.

AVROTROS

Kunstenaar: kraai, materiaal: kledinghangers. Onderdeel van Reading by Osmosis, gecureerd door Semâ Bekirović

Parfum

De schoonmakers van het museum werden gevraagd om alle stofzuigerstof te verzamelen zodat het omgezet kon worden in een parfum. De bezoekers ruiken dan de voorgaande bezoekers van het museum. 

Op deze manier zorgt zij ervoor dat het museum onderdeel wordt van haar werk. Iedereen is dan met elkaar verbonden.

AVROTROS

Kunstenaar: mos, materiaal: schoenen. Onderdeel van Reading by Osmosis, gecureerd door Semâ Bekirović

AVROTROS

Kunstenaar: muis, materiaal: plastic zak. Onderdeel van Reading by Osmosis, gecureerd door Semâ Bekirović

Semâ Bekirović

Een picknickkleed bedekt met eten die ze achterlaat voor de wilde zwijnen of een aantal koeten die een nest bouwt van Bekirovićs persoonlijke spullen. In haar kunstwerken gaat het altijd om de interactie tussen haarzelf en de wereld.

Directeur Museum Jan, Marieke Uildriks, bezoekt voor het tv-programma Nu te Zien! de tentoonstelling Semâ Bekirović - For Every Atom in het Fries Museum. Met haar bezoek neemt zij deel aan de kunstwerken door alleen maar aanwezig te zijn in de ruimtes. 

Kijk Nu te Zien! op woensdag 5 juni 2024 om 19.40 uur op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading