AVROTROS
Tijl in het voetspoor Tijl in het voetspoor
Tijl in het voetspoor Tijl in het voetspoor

Tijl in het voetspoor van Richard Wagner

Tijl gaat op zoek naar het fascinerende verhaal achter de controversiële componist.

  1. Tijl in het voetspoor
  2. Klassiek

Beroemd, vernieuwend en berucht

Richard Wagner componeerde opera's van wereldfaam als Tristan und Isolde en Der Ring des Nibelungen. Muziek waarmee hij geschiedenis schreef. In de zesdelige serie Tijl in het voetspoor van Richard Wagner reist Tijl Beckand door het leven en werk van de beroemde 19e eeuwse componist. Hij vertelt Wagners bijzondere levensverhaal, hoe hij een belangrijk vernieuwer was van de muziek in zijn tijd en hoe Wagner's muziek invloed heeft gehad op het ontstaan van de filmmuziek.

AVROTROS

AVROTROS

Eropuit

Tijl start zijn reis door Europa in Parijs en gaat onder meer van Zürich naar Venetië en komt ook in het Duitse Bayreuth. Hij bezoekt de plekken waar Wagner heeft gewoond en gewerkt. Het  leven van de componist was een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten. Zowel creatief als financieel. Het was een man die bij velen schulden maakte en met getrouwde vrouwen rommelde en toch door zijn omgeving aanbeden werd. Een man die een koninklijke sponsor kreeg en waar filosoof Nietzsche kind aan huis was. 

Verbannen

Wagner was ook een revolutionair die streed tegen de gevestigde orde en daardoor in ballingschap moest leven. En een man die overtuigd antisemitisch was. Zo kreeg hij een omstreden fan, Adolf Hitler. Ze hebben elkaar nooit ontmoet, want de componist was al lang overleden toen Hitler in de ban van hem raakte. Tijl verdiept zich in de relatie tussen de Nazi's en Wagner en vraagt zich, nu hij dit allemaal weet, af: kan je muziek van Wagner nog wel mooi vinden?

Karina Canellakis, die te zien zal zijn in de serie, dirigeert hier muziek van Wagner

De muziek

Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v chef-dirigent en groot Wagner-fan Karina Canellakis levert iedere aflevering een bijzondere bijdrage. Zo ontmoet Tijl verschillende muzikanten en ook wereldberoemde opera-grootheden als sopraan Eva Maria Westbroek en tenor Frank van Aken. Solisten die in staat zijn om deze uitdagende en lange operaproducties van Wagner te dragen. Ook demonstreren musici de unieke instrumenten die Wagner bedacht heeft voor zijn opera’s en nemen zij Tijl mee in hun wereld van uithoudingsvermogen en spanning. Elke week staan er twee opera’s centraal uit het enorme oeuvre van dit muzikale genie. Die opera's zijn in zijn geheel op NPO 2 Extra te zien.

Tijl in het voetspoor van Richard Wagner, vanaf 6 maart om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading