AVROTROS
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch
Tussen Kunst en KitschTussen Kunst en Kitsch

Luisteren naar de tijd: Tussen Kunst en Kitsch Extra

In Tussen Kunst en Kitsch Extra bespreekt Menno Hoencamp een vondst uit de reguliere uitzending. Een fraai horloge is het startpunt voor een reis  door de geschiedenis van uurwerken.

  1. Tussen Kunst en Kitsch
  2. Tussen Kunst en Kitsch Extra
AVROTROS

horloge met een waarde van 3.800 euro

Extra informatie Tussen Kunst en Kitsch

In Museum Klok en Peel werd Menno Hoencamp verrast met een gouden zakhorloge ter waarde van 3.800 euro. Wat dit horloge zo bijzonder maakt, is het kwartierslagwerk waarmee je (zelfs in het donker) kunt horen hoe laat het is.

Opmerkelijk genoeg is de juwelier achter dit horloge, Eijsbouts, later wereldberoemd geworden als klokkenmaker.

Hun meesterwerken klinken niet alleen in het Concertgebouworkest, maar ook in de Notre Dame in Parijs.

Luisteren naar de tijd

Dit gouden horloge vormt de inspiratie voor de 'Tussen Kunst en Kitsch Extra' aflevering  'Luisteren naar de tijd'. Menno Hoencamp onthult dat vroeger mensen niet zozeer naar de tijd keken, maar er vooral naar luisterden.

Kerkklokken, zoals die van de eeuwenoude Cunerakerk in Rhenen, speelden hierbij een essentiële rol.

Samen met Tom Leker, de voorzitter van het Cuneragilde, beklimt Menno de klokkentoren, waar beiaardier, Wim Veerman, zijn kunsten vertoont. Wim bespeelt het carillon en laat het herkenbare 'Tussen Kunst en Kitsch' deuntje weerklinken.

De heren bespreken het belang van de 'voorslag' of het 'voordeuntje' van het carillon, waarmee mensen wisten dat het tijd was om de tijd te meten.

AVROTROS

Tom Leker en Menno Hoencamp

AVROTROS

Klok Cunerakerk Rhenen

AVROTROS

Luidklok Cunerakerk

AVROTROS

Rijtuighorloge vertelt elk kwartier de tijd

Horen hoe laat het is

Na het bezoek aan de kerk neemt Menno ons mee op een ontdekkingsreis langs diverse uurwerken. Deze uurwerken hebben allemaal één ding gemeen: ze laten op unieke wijze horen hoe laat het is. Een handige eigenschap, vooral voor degenen die 's nachts in het duister willen weten hoe laat het is 

Stuk voor stuk laten deze uurwerken op unieke wijze horen hoe laat het is, een handige eigenschap voor degenen die 's nachts in het duister de tijd willen weten.

Tussen Kunst en Kitsch Extra zie je direct na Tussen Kunst en Kitsch op NPO 2 Extra. (Op kanaal 82 én voor iedereen via de app van NPO of online: www.npo.nl/npo2extra.) Of kijk de uitzending terug op NPO Start of de website van Tussen Kunst en Kitsch.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading