Nu Te Zien! - Kasteel Ruurlo
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

Waardevolle vondsten: Tussen Kunst en Kitsch

Een bordje dat bij de kringloopwinkel te koop is voor één euro, blijkt duizenden euro’s waard te zijn. Het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch bestaat dit jaar 40 jaar en dat wordt gevierd met een speciale tentoonstelling bij Kasteel Ruurlo.

In dit artikel lees je over een aantal van de meest waardevolle vondsten van de afgelopen 40 jaar in Tussen Kunst en Kitsch.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Waardevolle vondst in een kringloopwinkel

Henk Laarmans bezoekt graag kringloopwinkels op zoek naar waardevolle objecten. Zo kocht hij een schilderij voor 75 euro bij de kringloopwinkel. Het schilderij bleek een parel van een vondst te zijn.

Expert Willem de Winter taxeerde het schilderij van de kunstenaar Johannes Aarts en schatte de waarde op 10.000 euro. Kort daarna heeft Laarmans het schilderij geveild voor ruim 30.000 euro. 

Meest waardevolle vondst als erfenis ontvangen

Je erft een schilderij, maar je hebt geen idee wat je eigenlijk ontvangt totdat je bij het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch komt om het kunstwerk te laten taxeren.

Dit is in 2011 gebeurd met het schilderij ‘Het Kantwerkstertje’ van de kunstenaar Joost van Geel.

De eigenares heeft het geërfd van haar vader en haar zusje is naar de expert van het programma gegaan om de waarde te laten schatten.

Het blijkt een bijzondere vondst in de geschiedenis van Tussen Kunst en Kitsch, want de waarde werd rond de 250.000 euro geschat.

Waardevolle vondst gekocht tijdens een veiling

Een mummiemasker werd in 1970 gekocht tijdens een veiling. Vele jaren later komt de dochter van de eigenaar langs bij Tussen Kunst en Kitsch om het masker te laten taxeren.

Het blijkt een masker dat oorspronkelijk uit Egypte komt. Het is gemaakt van sandelhout in de periode 1300 - 1100 voor Christus. Dit bijzondere masker is volgens de expert 4000 euro waard.

AVROTROS

Sarcofaag masker

Waardevolle vondst op eigen kracht verworven

De metaaldetector meenemen tijdens een lange wandeling en dan op een prachtig kunstobject stuiten, dat gebeurde in 2003.

Tien jaar later was de vinder te zien in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Zijn deelname kwam later in het nieuws, omdat het oortje van zijn bronzen kannetje uit de Romeinse oudheid brak tijdens de uitzending.

Het leverde een hilarisch moment op omdat het kunstobject, ondanks dat het stuk was, op minimaal 10.000 euro geschat werd.

Meldplicht

Het is belangrijk om te weten dat er voor zulke vondsten een meldplicht bestaat bij de Portable Antiques Nederland. 

De vinder van het lanspunt heeft hieraan voldaan. Ook zijn er enkele voorwaarden voor metaaldetectie in Nederland.

Zo mag een detectorzoeker niet dieper dan 30 cm graven, mag niet op een monument of lopende opgraving worden gezocht, en er moet toestemming zijn gegeven door de grondgebruiker.

Nu te Zien!

Meer dan 75 spectaculaire vondsten uit de geschiedenis van het programma zijn te zien in Kasteel Ruurlo. Er is een selectie gemaakt welke vondsten tentoongesteld worden en wellicht zijn niet alle bovenstaande kunstobjecten in de tentoonstelling terug te zien.

Directeur Musea Zutphen, Paulo Martina, bekijkt de prachtige vondsten voor het tv-programma Nu te Zien! en verdiept zich in de bijzondere verhalen achter alle objecten.

Kijk Nu te Zien! op donderdag 27 juni 2024 om 21.15 uur op NPO 2.

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading