Splinte Chabot Merel Ek
Ondertussen aan de HofvijverOndertussen aan de Hofvijver
Ondertussen aan de HofvijverOndertussen aan de Hofvijver

Weinig weemoed naar het Binnenhof en in het geheim afluisteren

Splinter Chabot neemt weer mee achter de gesloten deuren van het Binnenhof. Hij ontmoet politiek verslaggever Merel Ek, die als eerste gast zonder heimwee terugkeert op het Binnenhof. Sterker nog, volgens haar zou het huis van onze democratie juist een heel andere functie moeten krijgen.

  1. Ondertussen aan de Hofvijver
“Het Binnenhof moet een museum worden”
Merel Ek

Formatieperikelen

De Stadhouderskamer is sinds 2012 dé plek waar de kabinetsformaties plaatsvinden, maar de verbouwing breekt noodgedwongen deze traditie.

Splinter reist met Alexander Pechtold terug naar de formatieonderhandelingen van 2017, waar Pechtold nog steeds nachtmerries van heeft. Splinter en Merel Ek gaan samen naar een speciaal luikje op het Binnenhof, waar Merel tijdens de formatie van 2021/2022 in het geheim gesprekken afluisterde. Ze deelt alle details met hem.

Geschiedenis een nieuw leven inblazen

Architect Pi de Bruijn was in de jaren ’80 verantwoordelijk voor de grote verbouwing van de Tweede Kamer, nu is de architect bezig met het ontwerpen van de nieuwe publieksentree. De Bruijn benadrukt het belang van de tijdgeest bij het ontwerpen van een gebouw. Waar in de jaren ’80 transparantie een belangrijk thema was, zijn de pijlen nu gericht op veiligheid.

Tijdens het versterken van het fundament, komt de historie van het gebouw steeds meer aan het licht. Gedurende de zoektocht naar oude plafonddecoraties, stuiten kleurhistoricus Judith Bohan en architectuurhistoricus Carien van Hoogevest op een bijzondere ontdekking. Onder een laag kobaltblauwe verf verschijnen de oorspronkelijke versieringen uit 1883. Samen met restaurateur Jojanneke Post hopen zij het trappenhuis een nieuw leven in te blazen.

Splinter Chabot Alexander Pechtold

Alexander Pechtold en Splinter Chabot in de Stadhouderskamer

Splinter Chabot en Pi De Bruijn

Architect Pi de Bruijn met Splinter Chabot

Splinter Chabot en Judith Bohan

Splinter in het trappenhuis met kleurhistoricus Judith Bohan

Johan van Oldenbarnevelt

In de vorige uitzending zag je hoe de archeologen tijdens een opgravingen bij de voormalig Hofkapel skeletten en botresten vonden. Hoe staat het er nu voor met dat onderzoek? Zijn dit misschien de laatste overblijfselen van staatsman Johan van Oldenbarnevelt?

Voormalig SP-Kamerlid Ronald van Raak is gefascineerd door diezelfde staatsman. Hij vertelt Splinter over zijn persoonlijke zoektocht naar de restanten van Van Oldenbarnevelt in de kelders van het Binnenhof en hoe hij toentertijd is geholpen door Mark Rutte.

    Uitzending 24 december 2023

    Om 20.45 uur op NPO 2

(Terug)kijken op NPO Start

De kunst van het Binnenhof

Direct aansluitend, om 21.30 uur op NPO 2 Extra, is De kunst van het Binnenhof te zien. De boeken uit de bibliotheek van de Tweede Kamer zijn allemaal ingepakt en verplaatst. Voor kunstenaar Berndnaut Smilde is dit het perfecte moment om de ruimte te gebruiken voor het creëren van een unieke foto. Daarnaast gaat Splinter op stap met architect Marc van Roosmalen, een expert op het gebied van de architectuur rondom het Binnenhof.

Ondertussen aan de HofvijverOndertussen aan de Hofvijver
Ondertussen aan de HofvijverOndertussen aan de Hofvijver
MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading