AVROTROS
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek
Nieuw KlassiekNieuw Klassiek

Win de nieuwe cd van Elisabeth Leonskaja

Deze week besteden we aandacht aan de nieuwe cd van toppianiste Elisabeth Leonskaja. Beantwoord de prijsvraag en maak kans op een exemplaar!

  1. Nieuw Klassiek
  2. Klassiek
AVROTROS

Twee unieke pianoconcerten

Schumann en Grieg componeerden allebei maar één pianoconcert. Maar wat voor een pianoconcerten! Zij behoren tot de meest gespeelde en meest populaire pianoconcerten aller tijden. En die twee concerten hebben in muzikale zin ook nog eens heel veel met elkaar te maken. Geen wonder dus dat de beroemde pianiste Elisabeth Leonskaja heeft besloten de twee concerten op haar fraaie nieuwe cd te combineren. Benieuwd naar hoe dat klinkt? 

Schumann en Grieg

Wat hebben Schumann en Grieg met elkaar te maken? Welnu, het is geen overdrijving te stellen dat Grieg zijn Pianoconcert heeft gemodelleerd naar het voorbeeld van Schumanns Pianoconcert. Schumann schreef zijn Pianoconcert in twee etappes: in 1841 ontstond het eerste deel, dat toen nog als zelfstandige fantasie voor piano en orkest was gedacht. Pas vier jaar later voegde Schumann er de delen twee en drie aan toe.

Jaren later hoorde de jonge Noorse componist Edvard Grieg er een uitvoering van in Leipzig. Schumanns Pianoconcert maakte diepe indruk op hem. Zo diep, dat duidelijk te horen is dat Griegs Pianoconcert, gecomponeerd in 1868, in veel opzichten op dat van Schumann lijkt. Het dramatische vallende motief waarmee de piano inzet, bijvoorbeeld, is duidelijk geïnspireerd door het begin van Schumanns Pianoconcert

Elisabeth Leonskaja

Elisabeth Leonskaja studeerde piano aan het vermaarde Conservatorium van Moskou. Haar grote voorbeeld en mentor was de legendarische pianist Svjatoslav Richter, met wie zij regelmatig concerten gaf. Sinds 1978 woont Leonskaja in Wenen. In 2006 verleende Oostenrijk haar de hoogste culturele onderscheiding uit erkenning voor haar voorbeeldige interpretaties van onder anderen Brahms, Liszt, Mozart en Beethoven. 

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op deze cd hoef je alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In 2023 bracht Warner ook een cd uit van Elisabeth Leonskaja met twee pianoconcerten. Welke 2 Pianoconcerten waren dat?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 30 januari 2024. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Benieuwd naar de vorige prijsvraag? Klik hier

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading