De nieuwste deelnemer aan het talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ is de pas 18-jarige pianist Nikola Meeuwsen. Begin maart 2020 nam hij zijn debuut-cd op, die eind april verschijnt en exclusief wordt uitgebracht voor leden van AVROTROS Klassiek.

Nikola Meeuwsen is één van de opvallendste jonge pianotalenten van Nederland. In 2019 kreeg hij de Concertgebouw Young Talent Award uitgereikt en de NRC noemde hem een talent om in de gaten te houden. Eerder won hij in 2014 al het Koninklijk Concertgebouw Concours en in 2012 het Steinway Concours.

De groten der aarde

Nikola luistert graag naar opnames van de groten der aarde, zoals Horowitz, Rubinstein, Sokolov, Pogorelich, Volodos en Gould. Nadat hij op zijn zesde het derde pianoconcert van Rachmaninoff in een uitvoering door Vladimir Horowitz hoorde, wist Nikola dat hij pianist wilde worden. Intussen heeft Nikola al met een indrukwekkende verzameling musici en orkesten samengewerkt, zoals met Igor Roma, Anna Fedorova, Alexander Kerr, Thomas Beijer, het Matangi Kwartet en het Residentie Orkest. Nikola Meeuwsen studeert bij Marlies van Gent en Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola. 

Klankvorming en frasering

Enrico Pace over de eerste keer dat hij Nikola hoorde spelen: “Ik kon alleen maar diep respect hebben. Hij speelde met zoveel gevoel dat het me ontroerde. Jonge mensen zijn vaak vooral geïnteresseerd in snel en virtuoos spelen. Nikola is anders: bij hem staan klankvorming en frasering op de voorgrond. Voor hem is de muziek zelf het belangrijkst.”

 

Lidmaatschap AVROTROS Klassiek

Voor maar €7,50 per jaar kan je lid worden van AVROTROS Klassiek. Als klassieklid krijg je 3x per jaar het exclusieve AVROTROS Klassiek presenteert!-cd (inclusief magazine) thuisgestuurd, sponsor je jong klassiek talent, krijg je korting op concerten en ontvang je elke week een portie klassiek in je mailbox.

Ja, ik wil ook graag jong talent ondersteunen!

Deel dit artikel