AVROTROSMetamorphosis: Serpenti, London, 2022 © Refik Anadol Studio

3 x museumtips voor november

- 2 min lezen

Nieuwe maand, nieuwe tentoonstellingen! Voor deze tips wil je het herfstweer wel trotseren.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! nieuwe tentoonstellingen

Refik Anadol - Living Paintings: Nature

Kunsthal Rotterdam
18 november 2023 t/m 1 april 2024

Als schilderij waarvan de verf begint te bewegen! In de Kunsthal in Rotterdam zie je een van de meest vooruitstrevende kunstenaars op het gebied van digitale kunst: Refik Anadol (1985).

Hij maakt zijn kleurrijke digitale composities met geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, gegevensvisualisatie en algoritmen. Zo schildert hij met data. 

AVROTROS

Metamorphosis: Serpenti, London, 2022 © Refik Anadol Studio

Tina Modotti - Artist and Activist

Foam
17 nov 2023 t/m 31 jan 2024

In Foam zet het rauwe fotografische werk van Tina Modotti (1896-1942) in de schijnwerpers. Modotti legde met haar camera de bezienswaardigheden en mensen van Mexico vast. Haar focus lag op vrouwen, folklore en religieuze kunst. 

Geboren in Italië, leidde Modotti's reis haar naar het centrum van kunst en politiek in het begin van de 20e eeuw. Van actrice in stomme films in Hollywood tot haar connecties binnen de Mexicaanse kunstbewegingen, waar Frida Kahlo en Diego Rivera een centrale rol speelden. 

AVROTROS

Woman of Tehuantepec (carrying jicalpextle), 1929, photo by Tina Modotti / Courtesy Throckmorton Fine Art, New York.

Onderweg naar Bentheim. Twente door de ogen van Ruisdael, Waterloo en Hobbema

Rijksmuseum Twenthe
4 november 2023 t/m 4 februari 2024

In 1604 moedigt de Haarlemse schilder en kunsttheoreticus Karel van Mander in zijn bekende Schilder-boeck jonge kunstenaars aan om de stad uit te gaan en het landschap te observeren. Dit advies wordt door vele jonge landschapskunstenaars opgevolgd. 

Ook de provincie Overijssel, de regio Twente en de Nederlands-Duitse grens behoren tot de bestemmingen van de landschapskunstenaars. Ondanks de moeilijke tocht kiezen onder anderen Jacob van Ruisdael, Nicolaes Berchem en Meindert Hobbema om er inspiratie op te doen en te tekenen te schilderen. 

AVROTROS

Meindert Hobbema, Watermolen, 1662. The Nivaagaard Collection, Nivå.