AVROTROSTjalf Sparnaay, jos' Vette Hamburger, 2021

3 x nieuwe tentoonstellingen in februari

- 5 min lezen

Ontdek alles over de Nederlandse kunstenaar Frans Hals of stap in de wereld van het hyperrealisme van Tjalf Sparnaay. Deze tentoonstellingen in februari wil je niet missen.

  1. Kunst
  2. Nu te Zien! extra
  3. Nu te Zien! nieuwe tentoonstellingen

Tjalf Sparnaay - The Bigger Picture

Museum JAN
Vrijdag 16 februari 2024 - Zondag 16 juni 2024

Van vroege illustraties voor ansichtkaarten tot moderne stadsgezichten en zijn beroemde mega realistische stillevens. Sparnaay blikt in zijn overzichtstentoonstelling in Museum JAN terug op 40 jaar beeldmaken.

Met zijn iconische olieverfschilderijen van gebakken eieren en platgeslagen colablikjes, betovert Tjalf Sparnaay de beschouwer, die direct gelooft in de kracht van zijn verbeelding. De kunstenaar schildert het alledaagse, gewone dingen die we herkennen omdat we er dagelijks mee in aanraking komen, zoals voedsel of de vuilnisbak. Maar door hun isolatie en plaatsing in een schilderij krijgen deze 'gewone dingen' een geheel eigen betekenis. 

Naast deze werken worden er ook meer recente schilderijen van Sparnaay getoond. Waaronder het voor het eerste getoonde olieverfschilderij 'WasteScape'. Door middel van dit schilderij van een gedetailleerd geschilderde, half-transparante vuilniszak vol keukenafval, geeft Sparnaay kritiek op de hedendaagse wegwerpmaatschappij.

AVROTROSPictoright Amsterdam

Tjalf Sparnaay, Op De Drempel Van De Vrijheid 1994

Frans Hals

Rijksmuseum 
16 Februari 2024 – 9 juni 2024

Losse penseelstreken, levendige portretten en opvallend menselijk: daaraan kan je de werken van kunstenaar Frans Hals herkennen. Hij hanteerde een meesterlijke techniek waardoor zijn schilderijen een gevoel van beweging en spontaniteit hebben. Deze eigenzinnige, impressionistische schilderstijl maakte hem een van de meest bepalende schilders van de 17e eeuw. 

Bijna vijftig van de beste werken van deze Haarlemse meester zijn vanaf 16 februari te zien in het Rijksmuseum. Zo kun je onder andere het nooit eerder uitgeleende Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616 zien, maar ook de Regentessen van het Oudemannenhuis uit ca. 1664 en de Lachende Vissersjongen, ca. 1630 uit een privécollectie. 

AVROTROS

Frans Hals, Feestmaal van de officieren van de St. Jorisschutterij, 1616. Frans Hals Museum

Felipe Romero Beltrán - Dialect

Foam 
25 Januari 2024 – 1 mei 2024 

De Colombiaanse fotograaf Felipe Romero Beltrán concentreert zich in zijn werk op sociale en maatschappelijke kwesties, waarbij hij zijn onderwerpen vaak gedurende meerdere jaren volgt. Met zijn fotografie kaart hij sociale ongelijkheid en uitsluiting in de hedendaagse samenleving aan. 

Deze tentoonstelling belicht het leven van een groep Marokkaanse migranten die in afwachting zijn van een verblijfsvergunning na een gevaarlijke overzeese tocht. Romero Beltrán volgt het leven van deze jongens en toont hoe ze zich staande houden in een tijd van juridische onzekerheid in Spanje. 

AVROTROS

Felipe Romero Beltrán - Dialect