Vivianne Schuijren, Open je hartVivianne Schuijren

4 x nieuwe tentoonstellingen in april

- 5 min lezen

Even ontsnappen aan alle regen van de afgelopen maanden? Wij tippen vier nieuwe tentoonstellingen, die je het grijze weer buiten even helemaal doen vergeten. 

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra
  4. Nu te Zien! nieuwe tentoonstellingen

Open je hart

Museum Valkenburg
7 april 2024 - 2 juni 2024

De tentoonstelling ‘Open je hart’ toont de kunstwerken van de kunstschilder Ilse Wielage en beeldhouwer Vivianne Schuijren. Beide kunstenaars zijn gepassioneerd in de schoonheid die het hart en ziel raakt. In hun werk staat de mens centraal. 

Ilse Wielage
Wielage fotografeert en schetst haar modellen om daarna aan de slag te gaan met het schilderen met olieverf. De realistische schilderijen vertellen elk een eigen verhaal. 

Een verhaal over de binnenwereld, de diepere emoties en bezieling. Door naar de portretten te kijken ontdek je de diepste verlangens van haar modellen en dat is wat Wielage graag in beeld wil brengen.

Vivianne Schuijren
Schuijren is opgegroeid met beeldhouwen. Haar vader was beeldhouwer en had een eigen atelier. Van kinds af aan leerde zij het vak kennen. De natuur is haar inspiratiebron, maar net als Wielage is de innerlijke beleving ook een belangrijk onderwerp dat terugkomt in haar kunstwerken. 

De ontwerpen schetst zij direct in klei en op basis van de mogelijkheden van het materiaal werkt ze het ontwerp verder uit. Ze speelt met licht en schaduw en laat haar beelden op deze manier hun eigen verhaal vertellen.

Ilse Wielage, Open je hart, Museum Valkenburg© Ilse Wielage

Ilse Wielage, Open je hart, Museum Valkenburg

Vivianne Schuijren, Open je hart, Museum Valkenburg© Vivianne Schuijren

Vivianne Schuijren, Open je hart, Museum Valkenburg

Vrij Verrassend: Veldhuizen & Vergunst

De Firma Kunstcentrum Gouda
10 april 2024 - 5 mei 2024

De verhalenvertellers Henk Veldhuizen en Saskia Vergunst nemen de kijker mee in hun wereld door middel van fotografie en assemblagekunst. Zij exposeren niet alleen hun eigen kunstwerken, maar ze hebben de twee verschillende vormen van kunst samen laten smelten tot een nieuw kunstwerk. 

Henk Veldhuizen
Veldhuizen werkt graag met mensen en maakt theatrale beelden. Omdat hij op zoek is naar meer creatieve ontwikkeling is hij samen gaan werken met verschillende kunstenaars. 

Saskia Vergunst
Vergunst verzamelt allerlei oude materialen van de kringloopwinkels en rommelmarkten. Daar voegt ze haar gedachten en emoties aan toe om een nieuw verhaal tot leven te brengen. Op deze manier bundelen deze twee kunstenaars hun krachten en werken ze samen aan nieuwe verhalen.

Saskia Vergunst & Henk Veldhuizen, '..Sucker', Vrij Verrassend, De Firma | kunstcentrum Gouda© Saskia Vergunst & Henk Veldhuizen

Saskia Vergunst & Henk Veldhuizen, '..Sucker', Vrij Verrassend, De Firma | kunstcentrum Gouda

World Press Photo Exhibition

De Nieuwe Kerk Amsterdam
19 april 2024 - 14 juli 2024

Stichting World Press Photo organiseert jaarlijks ‘s werelds grootste fotowedstrijd, de World Press Photo Exhibition. Duizenden fotojournalisten sturen hun beste foto van het jaar, met dit jaar meer dan 60.000 inzendingen. Een recordaantal ten opzichte van vorig jaar. 

De fotowedstrijd
Het doel van de World Press Photo Exhibition is om fotojournalistiek te stimuleren en kennisoverdracht aan te moedigen. Verschillende jury’s maken een selectie en wijzen de winnaars aan voor de verschillende categorieën waaronder de World Press Photo of the Year. Deze worden een dag voor de opening van de tentoonstelling bekendgemaakt in een besloten persconferentie. Na de fotowedstrijd in Amsterdam worden de foto’s in veertig landen geëxposeerd om uiteindelijk door meer dan een miljoen mensen bekeken te worden.

The Flagship Exhibition 2023, De Nieuwe Kerk Amsterdam© Frank van Beek

The Flagship Exhibition 2023, De Nieuwe Kerk Amsterdam

Makers on materials

TextielMuseum
20 april 2024 - 3 november 2024

In Makers on materials, nemen zeven internationale kunstenaars en designers je mee in de wereld van zes natuurlijke materialen, namelijk wol, katoen, fique, linnen, rubber en zijde. De makers, Christien Meindertsma, Thierry Oussou, Rosana Escobar, Caroline Bach, Asli Hatipoğlu en duo Dasha Tsapenko en Marjo van Schaik hebben op basis van hun persoonlijke leefomgeving een passie ontwikkelt voor één natuurlijk materiaal. 

Makers on materials
De tentoonstelling is verdeeld over zes zalen en in elke ruimte vertelt de maker je het verhaal van een van deze materialen. Vragen als: waar komt het materiaal vandaan? Hoe wordt het materiaal verwerkt? En hoe kan het anders? komen in hun verhalen aan bod.

Christien Meindertsma, Makers on materials, TextielMuseum© Thijs Wolzak

Christien Meindertsma, Makers on materials, TextielMuseum