AVROTROS

5 x nieuwe tentoonstellingen in oktober

- 3 min lezen

De herfst heeft een hoop moois in de aanbieding! We tippen vijf tentoonstellingen die in oktober (of eind september) openen.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! nieuwe tentoonstellingen

Hilma af Klint & Piet Mondriaan - Levensvormen

Kunstmuseum Den Haag
7 oktober 2023 t/m 25 februari 2024

Kunstmuseum Den Haag brengt in samenwerking met Tate Modern het baanbrekende werk van Hilma af Klint (1862-1944) en haar grensverleggende tijdgenoot Piet Mondriaan (1872-1944) samen. Af Klint en Mondriaan worden beiden gezien als één van de vijf grondleggers (met Kandinsky, Malevitsj en Kupka) van de abstracte kunst. 

Het werk van Af Klint, die zelfs al iets eerder dan haar tijdgenoten abstracte elementen bevat, bestaat onder andere uit spiralen en geometrische vormen in pastelkleuren. Mondriaan komt tijdens zijn leven stap voor stap tot abstractie en ontwikkelt een beeldtaal vol horizontalen, verticalen en primaire kleuren.

AVROTROS

Hilma af Klint, The Ten Largest, Group IV, No. 3, Youth, 1907, Courtesy The Hilma af Klint Foundation

Koninklijke Kunst – Wilhelmina en de Haagse School

Museum Gouda
7 oktober 2023 t/m 5 mei 2024

Ontdek dankzij bruiklenen van de Koninklijke verzamelingen de relatie tussen koningin Wilhelmina (1880-1962) en de Haagse School. De kunstenaars werden ingezet om het imago van de jonge koningen te verstevigen en maakten intieme persoonlijke portretten. 

Wilhelmina was zelf lid van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Bij haar huwelijk in 1901 schonk Pulchri een unieke kunstkast met 116 aquarellen, tekeningen en reliëfs. Naast beroemde namen als Israëls en Mesdag, laat deze staalkaart van de Haagse kunstscene ook veertien vrouwelijke kunstenaars en vergeten kunstenaars zien.

AVROTROS

Pulchri kast (1901) - Karel de Bazel en Mathieu Lauweriks (ontwerp) | Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.

Nan Goldin - This Will Not End Well

Stedelijk Museum
7 oktober 2023 t/m 28 januari 2024

Nan Goldin (1953) staat vooral bekend om haar werk als fotograaf. Deze tentoonstelling geeft een uitgebreid inzicht in haar werk als filmmaker. In zes paviljoens, ontworpen door Hala Wardé - de architect waar Goldin vaak mee werkt, staat steeds één specifiek werk van Goldin centraal. 

Van een historisch portret en hommage aan haar trans-vrienden die ze tussen 1972 en 2010 fotografeerde tot de claustrofobische reis die het afkicken van drugs met zich meebrengt. De manier waarop Goldin de menselijke ervaring vastlegt, is legendarisch en heeft latere generaties beïnvloed.

AVROTROS

Nan Goldin, C performing as Madonna, Bangkok, 1992. © Nan Goldin.

Ted Noten & co - Op waarde

Museum JAN
4 oktober 2023 t/m 4 februari 2024

De internationaal bekende sieradenontwerper en kunstenaar Ted Noten schopt tegen schenen en heilige huisjes, verwart en speelt in op de hebberigheid van de mens. Dit alles met een verademende dosis humor.

Ter ere van zijn dertigjarige carrière is zijn werk te zien in Museum JAN. Hij kijkt naar de functie van het sieraad en buigt zich over thema’s als waarde, status en originaliteit. Naast een selectie uit Notens oeuvre, zijn stukken van tweeëntwintig opkomende en meer gevestigde makers te zien over dezelfde thema’s.

AVROTROS

Ted Noten Grandma’s bag, 2009, particuliere collectie, foto Atelier Ted Noten

Random International

Nxt Museum 
27 september 2023 t/m 30 juni 2024

Kunst, technologie en muziek komen samen in de expositie van de kunstgroep Random International in Nxt Museum. Met deze interactieve expositie onderzoekt de kunstgroep de impact van technologische ontwikkeling op de mens.

Impressie van de tentoonstelling