September is aangebroken en de najaarstentoonstellingen gaan weer van start. Wij tippen vijf tentoonstellingen die je niet wil missen.
Roofkunst – 10 verhalen
Het Mauritshuis
14 september 2023 t/m 7 januari 2024
Tien casestudies vertellen je over het verleden en de toekomst van objecten uit de collecties van het Mauritshuis, de Berlijnse musea Ethnologisches Museum, Stadtmuseum en Gipsformerei en het Franse Musée des beaux-arts in Rennes.
Laat je meenemen in verhalen rondom roofkunst uit drie periodes: koloniale roofkunst, de kunstroof door Franse revolutionairen in 1795 en door nazi’s geroofde kunst van Joodse eigenaren.
Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970
Het Stedelijk Museum Schiedam
23 september 2023 t/m 25 februari 2024
In de periode 1965 tot 1970 exposeerde en verbleef de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama vaak in Nederland en maakte deel uit van de bruisende kunstwereld. Het zijn cruciale jaren voor Kusama, nu wereldberoemd door het gebruik van haar stippen en eindeloze herhalingen van patronen.
In het Nederland van provo, happenings en jeugdcultuur vindt Kusama haar persoonlijke en artistieke vrijheid. Buiten de gebaande paden maakt ze werken, in de ruimte tussen de kunstdisciplines en door actief te zoeken naar nieuwe media, kanalen en platforms.
Yayoi Kusama, Facets of contemporary eroticism, Internationale Galerij Orez 1965, Foto © Marianne Dommisse, Nederlands Fotomuseum. Courtesy 0-INSTITUTE
Blik op Haarlem. Ruysdael – Berckheyde – Van Goyen
Het Frans Hals Museum
22 september 2023 t/m 7 januari 2024
Haarlem is al eeuwenlang een populair onderwerp voor schilders. De vergezichten met de Bavokerk aan de horizon waren in de 17de eeuw zó populair dat ze zelfs een eigen naam kregen: Haarlempjes.
In deze tentoonstelling over het Haarlemse stadsgezicht van de zeventiende eeuw bekijk je de stad en omgeving door de ogen van toonaangevende kunstenaars uit die tijd, zoals Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Gerrit Berckheyde.
La Grande Bleue. Schilders van de Méditerranée
Singer Laren
12 september 2023 t/m 7 januari 2024
Vanaf omstreeks 1870 oefent de Middellandse Zeekust een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Velen werkten aan de Côte d’azur en op de eilanden Capri, Mallorca, Corsica en Sicilië. Zo ontstaan werken met scherpe contouren, diepe schaduwen en felle kleuren.
In de tentoonstelling zie je werk van van onder andere Gustave Courbet, Johan Barthold Jongkind, Pierre-Auguste Renoir, Else Berg, Jan Sluijters, Kees van Dongen, Isaac Israels en Yves Klein.
Henri Charles Manguin - Jeanne à l’ombrelle, Cavalière (1906) Kunsthalle Bielefeld
Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe
Het Drents Museum
11 september 2023 t/m 7 januari 2024
Op 11 september 1883 komt Vincent van Gogh met de trein aan in Drenthe. Het Drentse landschap inspireert hem. Hij vindt er de rust en ruimte om na te denken over zijn kunstenaarschap en om te experimenteren. Van Gogh oefent met thema's, technieken en kleuren.
Op basis van zijn brieven weten we dat Van Gogh in Drenthe een groot aantal werken creëerde, maar het grootste deel daarvan is verloren gegaan. In deze tentoonstelling zijn nu zoveel mogelijk werken uit zijn Drentse oeuvre, schilderijen, tekeningen en aquarellen, te zien in Assen.
Vincent van Gogh, Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam, Drenthe, 1883, Groninger Museum