Splinter Chabot en Mark Rutte in Ondertussen aan de Hofvijver

5x geheimen van het Binnenhof

- 2 min lezen

Geheime besprekingen, verborgen symboliek, archeologische schatten en romantische ontmoetingen op het paleis: Splinter Chabot gaat op zoek naar de geheimen die het Binnenhof rijk is. Dit zijn vijf verborgen verhalen die jij (nog) niet weet over het Binnenhof!

  1. Ondertussen aan de Hofvijver

Het Torentje

Midden in de Hofvijver staat het Torentje, waarin zich de werkkamer van de minister-president van Nederland bevindt. Wist je dat... het Torentje voor het eerst in gebruik is genomen door Thorbecke, de grondlegger van de grondwet in 1848. Inmiddels is het ruim tien jaar het kantoor van Mark Rutte, waar hij onder meer buitenlandse politici over de vloer krijgt. Telkens verbazen zij zich weer over de grootte van het gebouw.

Bijzondere vondsten

Tijdens de renovatie van het Binnenhof halen archeologen heel zorgvuldig het zand weg. In deze kuilen vinden ze vondsten uit de vroege 14e eeuw. Onder meer knopen, munten, kleipijpen, botten en knikkers van kinderen die er hebben rondgelopen, worden opgegraven.

ondertussen aan de hofvijver geheimen vondsten

ondertussen aan de hofvijver geheimen vondsten knikker

Romantische ontmoetingen op het paleis

Voor één van de grootste geheimen van het Binnenhof gaat Splinter terug naar de zomer van 1847. Koning Willem II woonde destijds samen met zijn gezin in Paleis Kneuterdijk, maar hield zich ook bezig met verboden passies. Hij belandt in een amoureuze affaire met de Duitse Petrus Janssen uit Oldenburg. Janssen beweert dat Koning Willem II meerdere romantische ontmoetingen heeft op het paleis. Deze situatie ontwikkelt zich niet goed, Janssen chanteert de koning ermee.

Vereeuwigd in de architectuur

Het Binnenhof is een plek van geheimen, maar ook van verborgen boodschappen. In 1876 krijgt een architect de opdracht een nieuw gebouw voor het Ministerie van Justitie te bouwen. Het wordt een gebouw met veel versiering, pilaren, tierelantijntjes én als je heel goed kijkt, zie je dat hij zichzelf stiekem in het pand heeft vereeuwigd.

Ondertussen aan de hofvijver geheimen van de architect

Merkwaardige slijtage

Als iemand veel plekken op het Binnenhof kent, waar geheime onderonsjes plaatsvonden, regeerakkoorden werden gesmeed of primeurs werden gebracht, is het politiek commentator Joost Vullings wel. In de afgelopen jaren heeft hij een wel heel opmerkelijke vondst gedaan in de vloer... "Als het je een keer opviel, kon je het nooit meer anders zien."

    Ondertussen aan de Hofvijver gemist?

Terugkijken op NPO Start