AVROTROSAi Weiwei | ANP: Sander Koning

6 x Ai Weiwei: kunstenaar en activist

- 3 min lezen

Ai Weiwei is niet alleen een van de meest toonaangevende kunstenaars van onze tijd. Hij is ook mensenrechtenactivist en geeft openlijk kritiek op autoritaire machtssystemen. Duik in zes aangrijpende kunstwerken van Ai Weiwei.

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

Konzerthaus Berlijn

Als kritiek op het Europese vluchtelingenbeleid pakte Ai Weiwei de zuilen van het Konzerthaus in Berlijn in met 14.000 reddingsvesten, die hij verzamelde op het Griekse eiland Lesbos. Hij bezocht voor zijn documentaire 'Human Flow' vluchtelingen in 23 landen. 

AVROTROS

Ai Weiwei, Berlijn 2016, EPA: Joerg Carstensen

Sunflower Seeds

Al deze zonnebloemzaadjes zijn handgemaakt en van beschilderd porselein. Het zijn er miljoenen. Je kunt de betekenis van het werk op verschillende manieren benaderen. Onder andere in het licht van het fenomeen ‘Made in China’.

Daarnaast staan zonnebloemzaadjes symbool voor de conformiteit en censuur van de Chinese Communistische Partij. Nadat leider Mao Zedong de zon als persoonlijk symbool gebruikte werden de Chinese inwoners vergeleken met zonnebloemen die vol bewondering naar Zedong opkeken.

AVROTROS

Ai Weiwei - Sunflower Seeds (2018) EPA: Valentin Flauraud

Law of the Journey

De enorme rubberboot met anonieme vluchtelingen is speciaal gemaakt voor de expositiezaal in de National Gallery of Prague. Een krachtige locatie, omdat de in 1928 gebouwde zaal vroeger een verzamelpunt was voor Joodse mensen die werden getransporteerd naar concentratiekampen.

Daarnaast koos Ai Weiwei voor een Oost-Europees land, omdat sommige Europese lidstaten zich verzetten tegen het toelaten van vluchtelingen.

AVROTROS

Ai Weiwei - Law of the Journey (2017) EPA Ben Rushton

Good Fences Make Good Neighbors

In New York zette Ai Weiwei ongeveer driehonderd werken neer verspreid over de stad en vooral in wijken die oorspronkelijk het thuis waren van immigranten.

Een antwoord op de wereldwijde vluchtelingencrisis en het politieke en sociale klimaat waarin het wij/zij-denken mensen van elkaar scheid.

AVROTROS

Ai Weiwei - Good Fences Make Good Neighbors (2017) EPA: Justin Lane

Coloured Vases

De gekleurde vazen die Ai Weiwei gebruikte voor deze serie dateren uit de Chinese Han-dynastie en zijn ongeveer 2000 jaar oud.

Hij dompelde ze onder in industriële verf als commentaar op de vernielingen en het negeren van eeuwenoud vakmanschap tijdens de Culturele Revolutie in China onder leiding van Mao Zedong en de Communistische Partij.

AVROTROS

Ai Weiwei - Coloured Vases (2015) EPA: Andy Rain

S.A.C.R.E.D

Je zit 81 dagen gevangen in een kleine cel. Je weet niet waarom je wordt vastgehouden of hoe lang het gaat duren. Ondertussen word je 24 uur per dag door twee bewakers in de gaten gehouden. 

Dit overkwam Ai Weiwei in 2011. Omdat hij kritiek had op de Communistische Partij en belastingontduiker zou zijn. Hij maakte van die ervaring dit kunstwerk, bestaande uit zes ijzeren diorama’s, waar je van de zij- en bovenkant in kan gluren.

AVROTROS

Ai Weiwei - S.A.C.R.E.D (2019) EPA: Sascha Steinbach

Nu te Zien! Ai Weiwei in de Kunsthal


Van zijn bekende foto’s waarop hij zijn middelvinger opsteekt naar internationale monumenten tot een sculptuur van stuurloze fietsen. Maar liefst 120 werken van Ai Weiwei worden getoond in de Kunsthal in Rotterdam.

In het tv-programma Nu te Zien! bekijkt Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum, de tentoonstelling 'Ai Weiwei. In search of humanity'.

Nu te Zien! zie je op dinsdag 19 december 2023 om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start