AVROTROS

6 x kunstwerken over de liefde

- 5 min lezen

Van moederliefde tot lust, van liefdesverdriet tot zelfliefde: kunstenaars halen voor hun werk vaak inspiratie uit hun eigen ervaringen in de liefde. 

  1. Nu te Zien!
  2. Nu te Zien! extra
  3. Kunst

Marc Chagall, The Lovers (1913 - 1914)

In dit romantische werk van Chagall heeft hij zichzelf met zijn verloofde Bella Rosenfeld afgebeeld. In zijn werken combineert Chagall sentiment met fantasie, wat voor een bovennatuurlijk beeld zorgt. 

Marc Chagall, The Lovers

Marlene Dumas, The Making of (2020)

Marlene Dumas legt haar onderwerpen vast op het moment dat ze kwetsbaar zijn. Ze zijn vaak ongekleed en op zoek naar genegenheid of onthullen hun seksuele verlangen.

AVROTROS

Dumas, The making of (2020), Dordrechts Museum

Tracey Emin, I Promise To Love You (2014)

In de neoninstallatie van de Britse kunstenaar Tracey Emin drukt ze door middel van haar eigen handschrift haar gedachten uit. Deze gedachten voor of over iemand komen tot uiting in emotionele en dubbelzinnige zinnen. 

Tracey Emin, I Promise To Love You

Rene Magritte, De geliefden (1928)

Je zou dit werk een visuele vertaling van het gezegde ‘liefde maakt blind’ kunnen noemen. De hoofden van de mensen zijn verborgen door een doek. De blindheid van de liefde zie je hier in verschillende vormen: de geliefden zien niemand, de kijker ziet hun gezichten niet en de geliefden blijven ook voor elkaar verborgen. 

René Magritte, De Geliefden

Rembrandt van Rijn, Het Joodse Bruidje (1665)

De liefde wordt in dit werk heel zichtbaar door het beschermende en intieme handgebaar. Je kan de intimiteit en toewijding tussen beide geliefden bijna voelen doordat het stel zo dicht bij elkaar staat.

AVROTROS

Rembrandt Van Rijn, Het Joodse Bruidje

Ary Scheffer, De Hemelse en Aardse Liefde (1850)

De liefde als tweegezicht: geestelijk versus lichamelijk. De twee vrouwen, beide Venus, staan voor twee soorten liefde. Deze beide vormen van liefde worden in de kunst ook geassocieerd met de beschouwende liefde en de actieve liefde.

KISS MY SOUL 

Dit werk is de inspiratiebron geweest van de tentoonstelling KISS MY SOUL in het Dordrechts Museum. KISS MY SOUL laat zien hoe de liefde in de 21ste eeuw wordt verbeeld met vele nuances tussen hemel en aarde: vrij van rolpatronen, in een regenboog van hartstochten.

In het tv-programma Nu te Zien! bekijkt Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, de uitbundige en veelzijdige werken die gaan over alle verschillende vormen van liefde.  

Kijk Nu te Zien! op woensdag 31 januari 2024 om 21.15 uur op NPO 2.

AVROTROS

Ary Scheffer; De Hemelse En Aardse Liefde, Dordrechts Museum