AVROTROSVincent van Gogh - Landschap met een boerderij, Drenthe (1883). Particuliere collectie, Canada. Courtesy Ars Docet

6 x meer over Vincent van Gogh

- 5 min lezen

Naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling ‘Op reis met Vincent - Van Gogh in Drenthe’ in het Drents Museum duiken we met zes video’s dieper in het leven en werk van deze briljante kunstenaar. 

  1. Nu te Zien!
  2. Kunst
  3. Nu te Zien! extra

De mythes ontkracht

Was hij een geïsoleerd kunstenaar? Schilderde hij spontaan op het doek? En wat gebeurde er nu precies met dat oor? In de Kunstuur special over Vincent van Gogh worden een aantal hardnekkige mythes rondom de grootmeester ontkracht.

Stijlontwikkeling: 100% Van Gogh

Vincent van Gogh wilde de schilderkunst vernieuwen. In dit fragment van Het geheim van de Meester zien we zijn stijl veranderen tot aan de 100% van Gogh stijl: de energieke en emotionele penseelstreek. Het 'Zelfportret met grijze vilthoed' is daar een goed voorbeeld van.

Bekijk de reconstructie van 'Zelfportret met grijze vilthoed' in Het geheim van de Meester

Vincent van Gogh naast Edvard Munch

Vincent van Gogh (1853-1890) en Edvard Munch (1863- 1945) schelen tien jaar en hadden beiden een tragisch leven. In de documentaire 'PAINt' uitgezonden in Close Up gaat Micaela van Rijckevorsel op zoek naar de parallellen tussen Vincent van Gogh en Edvard Munch. Hun levens blijken opvallend veel raakvlakken te hebben.

“Vincent schilderde met kwasten als vuur en gloeiende as, terwijl hij ondertussen zelf afbrandde voor zijn kunst. Ik dacht en ik wenste om in zijn voetsporen te treden.”
Edvard Munch

Het leven van Vincent van Gogh

In de serie Krabbé zoekt Van Gogh reist acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé Vincent van Gogh achterna. De zoektocht loopt via Amsterdam, Nuenen, de Borinage en Parijs naar Arles en Saint-Rémy-de-Provence. 

AVROTROS

Krabbe Zoekt Van Gogh | Foto: Michel Schnater

Vroege Van Goghs niet allemaal donker

Vincent van Gogh komt op 11 september 1883 aan in Drenthe. Hij vindt er de rust en ruimte om te experimenteren en oefent met thema's, technieken en kleuren. Waaronder met aquarel.

Ondanks het beeld dat Van Goghs vroegere werk heel donker is, zien we aan de aquarel uit zijn Drentse tijd dat dat beeld niet klopt.

Bekijk de video over deze aquarel

Geïnspireerd door het Drentse landschap

Vincent van Gogh verbleef drie maanden in Hoogeveen, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en maakt een daguitstap naar Zweeloo. Het Drentse landschap inspireert hem.

Van Goghs tijd in Drenthe is van belang voor zijn ontwikkeling als kunstenaar. Hij legt er een belangrijke basis voor de vele meesterwerken die hem tot een van de meest geliefde kunstenaars ooit maken.

In Nu te Zien! bekijkt Paulo Martina, directeur van Musea Zutphen, Van Goghs Drentse avontuur in het Drents Museum in Assen.

Kijk Nu te Zien! op woensdag 25 oktober om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start.

AVROTROS

Vincent van Gogh, Landschap met turfhoop en boerijen, Drenthe, 1883, Van Gogh Museum

    Bezoek de lezing 'Op reis met Vincent'

    Een speciaal AVROTROS event in het Drents Museum

Meer informatie