AVROTROS

Bassie en Adriaan: een schat aan herinneringen

- 5 min lezen

In "Een schat aan herinneringen" halen Bas en Aad van Toor, beter bekend als Bassie en Adriaan herinneringen op aan hun rijke carrière en geven een kijkje achter de schermen. 

Een feest van herkenning voor alle fans, te zien op zondag 7 januari en zaterdag 13 januari 2024. 

  1. Documentaires

Hoe het begon

De documentaire is grotendeels samengesteld uit archiefmateriaal en oude en recente interviews met Bas en Aad, evenals gesprekken met bekende namen zoals Paul de Leeuw, Gert Verhulst, Danny Verbiest en Hans Beijer (B100).

Wat ooit begon als een spectaculaire acrobatenact, The Crocksons, groeide uit tot de beroemdste kinderact van de afgelopen 50 jaar: Bassie en Adriaan.

Uitzending: zondag 7 januari 2024 om 18.10 uur op NPO 1 en zaterdag 13 januari 2024 om 11.15 uur op NPO 1 (lange versie)

In de periode 1978-1989 waren Bassie en Adriaan te zien bij circus Renz. Ook trokken de broers door Nederland en België met de Bassie en Adriaan Lachspektakelshow.

AVROTROS

Bassie en Adriaan in 1976

Van 1980 tot 1982 had het duo een eigen circus genaamd (TROS) Circus Bassie en Adriaan waarmee ze door Nederland en België tourden. 

AVROTROS

Bassie en Adriaan 1982

“Allememachies”
Bassie

De Plaaggeest

Op 10 januari 1978 startte de televisieserie Bassie en Adriaan: De Plaaggeest bij de TROS. In deze serie zochten Bassie en Adriaan naar een baan, maar werden behoorlijk dwarsgezeten door De Plaaggeest (gespeeld door Jaap Stobbe).

Wie van ons lag niet wakker in bed?

Adriaan: "Elke zondag werden we gebeld van; jullie worden bedankt. We hebben met de kinderen naar De Plaaggeest zitten kijken. Ze hebben nachtmerries gehad."

Trigger warning!
“Adriaantje gaat niets doen en dat een tijd volhouden”
Adriaan

De avonturen

Bas en Aad leefden een avontuurlijk bestaan als Bassie en Adriaan. Zo reisden ze de  halve wereld over voor hun populaire televisieserie. 

Een van de favoriete landen van Bassie en Adriaan is Spanje. Daar traden ze begin jaren zeventig al op met een kindershow. En sinds 2004 woont Aad (Adriaan) het grootste deel van het jaar in het Spaanse Benalmádena.

In Spanje schijnt altijd de zon

Een van de hits die uit het creatieve brein van Bassie en Adriaan komt is natuurlijk het lied: De Spaanse zon dat in 1978 uitkwam.

Mart Hoogkamer, groot fan van Bassie en Adriaan, heeft bij wijze van uitzondering toestemming gekregen om dit nummer een make-over te geven. Mart heeft het 'In Spanje' gedoopt en tekstueel vrijwel één op één overgenomen.   

De Spaanse zon
“Dát ga ik even aan de binnenkant van mijn ogen bekijken”
Bassie

Robin de robot

Robin, het robotfiguurtje vormde een aantal series lang een soort derde hoofdpersoon. Zijn stem werd eerst ingesproken door Guus Verstraete jr. maar later door Ina van Toor, de vrouw van Aad.

AVROTROS Ben Prins

Robin

Aad: "Robin is nog steeds zo populair bij de fans. Ja, als ze Robin in het echt zien, dan ja, dat vindt iedereen geweldig."  

Robin in actie

De boeven

In Bassie en Adriaan speelden ‘de boeven’ een grote rol. Aangevoerd door de Baron, dachten ze op slinkse wijze de boel te kunnen saboteren.  

De Baron, is de aartsrivaal van Bassie en Adriaan en wordt door zijn handlangers aangesproken als "Baas".

De Baron gebruikt scheldwoorden als ''bal gehakt, frikandel'' en zijn stopwoord is: "drommels, drommels en nog eens drommels!"  

B100 of voluit Boef 100 noemt zichzelf 'B één nul nul'. De rol wordt gespeeld door acteur Hans Beijer, die ook te zien is in de documentaire. 

Hij is de boef die altijd pech heeft en dat ook altijd roept: “Ik heb ook altijd pech. Ze moeten altijd mij hebben”.   

 

Domme boeven

De slechthorende boef B2 (Joop Dikmans) zorgde voor komische misverstanden met zijn stopwoord "wat zeggie?" 

Vlugge Japie is een dubbelrol van Bas van Toor. Vlugge Japie was gebaseerd op een vroegere chauffeur en geluidstechnicus. Hij zei vaak: “Ho, ho, niet zo jagen” en dat horen we in de serie ook terug.

Zijn naam kreeg hij, omdat hij binnen no-time kluizen kon open maken. Ook ontsnappen uit de gevangenis was voor hem een peulenschil en deed dit vooral heel snel.

“Drommels, drommels, en nog eens drommels!”
De baron

Leuk leren

Op speelse wijze kinderen iets bijbrengen over geschiedenis, aardrijkskunde en andere onderwerpen. Dat was het doel van Bassie en Adriaan. Het moest blijven hangen en dan is het goed.

De A van AAP en de B van BAL De C van Club en de D van DAL. Kijk links, kijk rechts en nog een keer als je oversteken moet.  

Het ABC - zing je mee?

Maar ook kennis delen over vreemde landen is Bassie en Adriaan toevertrouwd.

Dankzij hun aflevering over Griekenland, kon een student vragen over de Griekse mythologie goed beantwoorden en was daardoor geslaagd.

Griekse les
“Ik snap het wel, maar ik begrijp het niet”
Bassie

Meezingers

In bijna elke aflevering proberen Bassie en Adriaan op muzikale wijze een moraal of levensles aan de kijkers te leren. En die liedjes die zong iedereen mee.

Ken jij deze nog? Oh wat fijn, oh wat fijn. Om een bilabalabakker te zijn. Oh wat fijn, oh wat fijn. om een bilabalabilabalabilabalabakker te zijn.

Het bakkerslied
“Alles is voor Bassie, alles is voor Bassie”
Bassie en Adriaan
Meezingers

Een Leven vol Lachen en liefde

Aan al het goede komt een einde. 

De documentaire spreekt niet alleen de fans aan, maar zal een breed publiek ontroeren en verrassen door de creativiteit en doorzettingsvermogen van Bas (88) en Aad (81) van Toor.

Zij hebben onmiskenbaar bijgedragen aan de ontwikkeling van kindertelevisie in Nederland en België. 

In 1997 kregen de broers een koninklijke onderscheiding en werden zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

AVROTROS

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De gezondheid van Bassie is zo broos dat hij niet eens aanwezig kon zijn bij de presentatie van de documentaire “Een schat aan herinneringen”.  

Maar Bassie zou Bassie niet zijn om te zeggen:

"Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen"

Uitzending documentaire: zondag 7 januari 2024 om 18.10 uur op NPO 1.

    Uitzending 7 januari 2024

    Bassie en Adriaan - Een schat aan herinneringen

Terugkijken op NPO Start