AVROTROSCorrinne Cumming/EBU

Concurrenten van Joost Klein in de tweede halve finale

- min lezen

Donderdag 9 mei is voor Joost Klein DE dag waar hij maanden lang naartoe heeft gewerkt: hij gaat zijn Europapa ten gehore brengen in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival! Benieuwd wie zijn concurrenten zijn? Klap dan onderstaand overzicht uit en krijg de ideale voorbereiding op de show. 

Let op: je kunt tijdens de show ook stemmen. En samen met je vrienden kun je alle acts beoordelen via songfestival.live

  1. Eurovisie Songfestival

Malta: Sarah Bonnici – Loop

Sarah's passie voor de kunsten werd al op zeer jonge leeftijd ontdekt in een zeer muzikale familie. In 2009 maakte ze haar debuut in het Malta Junior Eurosong, waar ze uiteindelijk op de derde plaats eindigde. Het jaar daarop voegde ze zich bij de Maltese delegatie als achtergrondzangeres en danseres tijdens het Junior Eurovisie Songfestival in Wit-Rusland.

Een sterrenteam van songwriters heeft haar nummer "Loop" geschreven en maakt ook deel uit van de artistieke invulling. Linnea Deb en Joy Deb zijn bekend in de wereld van het Eurovisie Songfestival, omdat ze Måns Zelmerlöw's 'Heroes' hebben geschreven, waarmee Zweden in 2015 de wedstrijd won.

Michael Joe Cini, bekend als Micimago, schreef mee aan de inzending van Malta voor 2023, 'Dance (Our Own Party)' van The Busker. En voor Kevin Lee zal dit de 5e keer zijn dat hij op de een of andere manier achter de schermen werkt tijdens het Eurovisie Songfestival. Ze worden vergezeld door Leire Gotxi Angel en Sebastian Pritchard-James, die begonnen zijn als straatartiesten en inmiddels meer dan 9 miljoen streams hebben behaald met hun nummers.

Ondanks het sterrenteam aan songwriters staat Sarah op dit moment wel laatste bij de bookmakers. Wellicht dat haar optreden in de tweede halve finale het tij nog kan keren. 

Malta: Sarah Bonnici – Loop

Albanië: BESA – TiTAN

Besa Kokëdhima werd geboren in Fier, Albanië, als dochter van wiskundige ouders die haar van jongs af aan aanmoedigden om haar artistieke talenten te ontwikkelen. Deze ondersteuning heeft zich vertaald in haar creativiteit, want BESA's muziek is een unieke mix van verschillende genres, variërend van pop tot elektronisch, van R&B tot ballades, en alles daar tussenin.

In december 2023 won BESA de publieksstemmen tijdens de 62e editie van het Festivali i Këngës, waarmee ze de kans kreeg om Albanië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2024 in Malmö. In de maanden die daarop volgden, besloot BESA samen met haar team om enkele wijzigingen aan te brengen in haar lied "Zemrën n'dorë", waaronder de taal en het orkest. Het nummer is nu Engelstalig en heeft de titeltitel "TiTAN".

BESA: "Ik weet dat het VEEL minder riskant is om het in het Albanees te houden. Ik hou ook van Albanees. Maar het lied is GEGROEID, de herziening is groter en ik ben er trots op. Ik wil dat IEDEREEN die naar het lied luistert het kan begrijpen en zich erbij betrokken voelt. Ik ben niet bang om te falen omdat ik weet dat ik MIJN BEST heb gedaan!"

Albanië: BESA – TiTAN

Griekenland: Marina Satti – Zari

De geprezen singer-songwriter, Marina Satti, zal haar land vertegenwoordigen tijdens wat het 50-jarig jubileum is van de eerste deelname van Griekenland aan het Eurovisie Songfestival.

Gedurende haar carrière heeft de ster een uniek geluid ontwikkeld dat de verschillende muzikale tradities combineert waar ze mee is opgegroeid, zoals Grieks, Arabisch en Balkan.

"Zari" is dé perfecte Griekse knaller waarin traditionele Griekse ritmes perfect samensmelten. Toef dit af met Marina's stem en dansmoves en de inzending van Griekenland is compleet. De titel van het lied, "Zari," betekent "Dobbelstenen" en ze is er helemaal klaar voor om er vol voor te gaan. Probeer maar eens stil te blijven zitten tijdens haar optreden... 

Griekenland: Marina Satti – Zari

Zwitserland: Nemo – The Code

Nemo is één van de favorieten van de bookmakers en fans dit jaar. Hen is geboren in 1999 in Biel, een kleine tweetalige stad in Zwitserland. Muzikaliteit zat er al vroeg in bij Nemo want hen speelt al sinds zijn kindertijd viool, piano en drums.

In 2016 werd Nemo van de ene op de andere dag beroemd door een optreden bij SRF Virus (radiozender), dat viraal ging op sociale media. Daarna bracht hen twee EP's uit - waarvan 7 nummers direct op de officiële Zwitserse Singles Chart belandden.

2020 markeerde het begin van een periode van verandering voor Nemo, toen hen begon met het schrijven en produceren voor andere artiesten. Daarnaast begon hen toen ook met het uitbrengen van zijn nummers in het Engels.

In hen muziek behandelt Nemo thema's als genderidentiteit, geestelijke gezondheid en het vinden van je plek in deze wereld. Nemo: "'The Code' gaat over de reis die ik begon met de realisatie dat ik noch een man noch een vrouw ben. Het vinden van mezelf is een lange en vaak moeilijke weg voor mij geweest. Maar niets voelt beter dan de vrijheid die ik heb gekregen door te realiseren dat ik non-binair ben."

Zwitserland: Nemo – The Code

Tsjechië: Aiko – Pedestal

Aiko is een een visionaire artiest gevestigd in Brighton en duikt met haar muziek diep in thema's zoals liefde, eenzaamheid en zelfinzicht. 

Aiko doorbreekt barrières en schrijft geschiedenis door trots de eerste Tsjechische artiest te zijn die te zien is op de iconische schermen van Times Square.

Bovendien heeft ze de eer verdiend om de eerste Tsjechische vrouwelijke artiest te zijn die bijdraagt aan de wereldwijde Spotify Equal-campagne, waarmee ze haar toewijding aan inclusiviteit en gelijkheid binnen de muziekindustrie benadrukt.

De favoriete hobby van de zangeres is paaldansen, en ze heeft zelfs haar eigen paal thuis - wat ook handig kan zijn in een noodsituatie voor de Georgische 'Fire Fighter' Nutsa Buzaladze. Aiko zegt dat ze best haar paaldanskunsten op het Eurovisiepodium zou willen tonen maar ze heeft al grotere, betere plannen... We kunnen niet wachten om ze te zien.

Tsjechië: Aiko – Pedestal

Oostenrijk: Kaleen – We Will Rave

Optreden maakt al van jongs af aan deel uit van het leven van Kaleen; zodra ze kon lopen, begon ze thuis in de woonkamer te dansen wanneer er muziekshows op tv waren.

In haar jeugd won haar eerste nationale danstitel op 7-jarige leeftijd - de eerste van meer dan 100 nationale en Europese kampioenschappen, en 5 wereldkampioenschappen!

In 2021 was Kaleen de creatief director voor het Junior Eurovisie Songfestival voor Spanje en Bulgarije, evenals de creatief director voor Spanje en regisseur van het gehele productie in 2022.

Bij het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool ondersteunde ze Oostenrijk, Armenië, Duitsland en Georgië met hun podiumoptredens... maar nu is het Kaleen's beurt om in de schijnwerpers te staan en te 'raven' op het Eurovisie podium!

Oostenrijk: Kaleen – We Will Rave

Denemarken: Saba – Sand

SABA is trots om de eerste bruine, queer vrouw te zijn die voor Denemarken mag zingen op het Eurovisie Songfestival.

Thuis is ze een krachtig rolmodel voor minderheden en de LGBTQ+ gemeenschap en is open over haar eigen worstelingen met mentale kwetsbaarheid en bipolair zijn, waardoor ze een inspirerend symbool van hoop en doorzettingsvermogen is geworden, waarvan ze hoopt dat velen zich ermee kunnen identificeren.

SABA werkte jarenlang als model en fotograaf, maar in 2023 greep ze de kans om zich op muziek te richten door de hoofdrol in de musical HAIR over te nemen van haar tweelingzus, Andrea.

Ze wil een belangrijke rol spelen in het maken van Malmö 2024 tot een inclusief feest waar ze veel verschillende mensen en Denemarken op haar eigen unieke manier kan vertegenwoordigen.

Denemarken: Saba – Sand

Armenië: Ladaniva – Jako

Ladaniva bestaat uit de Armeense vocaliste Jaklin Baghdasaryan en de Franse multi-instrumentalist Louis Thomas. Van traditionele Balkanmelodieën tot de ritmes van maloya, jazz en reggae, worden de nummers van het duo gezien als grensoverschrijdend, waarbij traditionele Armeense deuntjes worden vermengd met inspiraties uit hun uitgebreide reizen door Latijns-Amerika, Afrika en het eiland Réunion.

Opgericht in 2019, kreeg Ladaniva succes met hun hitnummer "Vay Aman" (2020), dat hun frisse stijl en innovatieve benadering van wereldmuziek liet zien.

"Jako" is de bijnaam van Jaklin. Met dit nummer bevestigt ze haar recht om vrij te denken en te zijn wie ze wil zijn. "Toen ik klein was, noemden ze me altijd Jako. Terwijl ik opgroeide, kreeg ik altijd te horen dat meisjes zich moeten gedragen, bescheiden moeten zijn, normaal moeten kleden, niet te veel moeten praten, geen gekke dingen moeten doen", legt Jaklin uit. Ze bekritiseert de oplegging van kunstmatige regels en beperkingen door de maatschappij, waardoor meisjes hun ware zelf zouden vergeten doordat hen voortdurend wordt verteld hoe ze zich moeten gedragen en wie ze moeten zijn.

Het nummer is een boodschap aan zichzelf en aan alle kleine Jakos ter wereld om trouw te zijn aan hun echte, wilde, onverontschuldigde zelf en hun ware roeping te vinden - net zoals zij dat deed via haar kunst. Het is een uitnodiging om op te staan en te dansen, ongeacht wat mensen zeggen. 

_6xfmW0Fc40?si=DPPjMP2ZHR9kirVh

Letland: Dons – Hollow

Dons is een gerenommeerde Letse pop-/rockicoon en één van de meest bekroonde artiesten van het land van het afgelopen decennium. De krachtige soul-ballade "Hollow" werd gecomponeerd met de Ierse songwriter en producer Liam Geddes en de Amerikaanse songwriter Kate Northrop, en werd aanvankelijk uitgebracht in het Lets.

De zanger put diepe inspiratie uit meeslepende, zielroerende melodieën, en tijdens het creatieproces van het nummer deelden alle samenwerkingspartners een unaniem gevoel dat ze iets echt magisch hadden gecreëerd.

Vandaag de dag, na decennia van succes en uitverkochte arena- en stadionshows, vindt Dons nog steeds zijn gelukkigste momenten als artiest wanneer hij voor een publiek staat, de magie van muziek deelt.

Letland: Dons – Hollow

San Marino: Megara – 11:11

MEGARA is niet zomaar een band; ze zijn een totaalervaring! Met hun muziek verkennen ze allerlei genres - rock, pop, metal, elektronisch - zonder zich iets aan te trekken van vooroordelen of labels. De band staat voor inclusiviteit, waarbij hun optredens ruimte bieden voor zowel stevige headbangsessies met vuurwerk als voor dansende eenhoorns en snoepgoed. Kortom, er is voor iedereen wat wils!

Hun muzikale reis begon met de release van hun eerste EP "Muérase Qué Puede" in 2015, gevolgd door hun debuutalbum "Siete" een jaar later. Sindsdien hebben ze nog drie albums uitgebracht, waarvan "Truco o Trato" het meest recente is, dat eind 2022 het licht zag.

Na een verdienstelijke 4e plaats te hebben behaald in de Spaanse Eurovisie voorronde Benidorm Fest 2023, heeft de band een jaar later hun droom waargemaakt door op te treden op het Eurovisie Songfestival, dit keer als vertegenwoordigers van San Marino.

De bookmakers zijn gematigd enthousiast over deze totaalervaring, maar wellicht bewijzen ze hen het tegendeel in de tweede halve finale. 

San Marino: Megara – 11:11

Georgië: Nutsa Buzaladze – Fire Fighter

Deze zangeres uit Tbilisi heeft deelgenomen aan en gewonnen bij tal van zangwedstrijden over de hele wereld. Haar hoogtepunten zijn onder meer een indrukwekkende top 12 finish bij American Idol in 2023, waar ze een adembenemend duet zong met niemand minder dan Kylie Minogue(!!) op haar tijdloze hit "Can’t Get You Out Of My Head".

In 2019 bracht Nutsa haar eerste album uit onder de naam Nutsa22, waarop ze niet alleen Georgische nummers ten gehore bracht, maar ook composities in het Engels. Maar het was haar nummer "Gelodebi" dat haar echt in de schijnwerpers zette, waardoor ze met een liveband het hele land kon rondreizen.

Nutsa beschrijft zichzelf als een gedreven, actieve en energieke persoonlijkheid die altijd hard werkt en soms zelfs een beetje te veel werkt, maar ze zorgt er altijd voor dat ze gepassioneerd blijft over alles wat ze doet.

Georgië: Nutsa Buzaladze – Fire Fighter

België: Mustii – Before the party’s over

Onze zuiderburen sturen dit jaar Mustii naar het Eurovisie Songfestival.

Met twee succesvolle albums op zijn cv is deze opvallende artiest een bekend gezicht geworden voor het Belgische publiek. Thomas Mustin is veel meer dan alleen een zanger - hij is ook schrijver, componist en acteur, en heeft zijn veelzijdigheid getoond in verschillende theater-, televisie- en Netflix-producties. Denk aan populaire Belgische series zoals La Trêve en films zoals Grave, Un Petit Boulot en L'Echange des Princesses.

Dit jaar wordt zijn drukste tot nu toe, want niet alleen zal hij België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Zweden, maar hij keert ook terug als vaste jurylid bij Drag Race Belgique (Seizoen 2) en schittert in de volgende film van Michiel Blanchart, La nuit se traîne, naast Romain Duris.

"Before the party's over" is een achtbaanrit, net als het leven zelf, die in een oogwenk voorbijflitst. Meer dan duizend mensen uit heel Europa reageerden op een oproep om deel te nemen aan het refrein aan het einde van het nummer en samen het laatste refrein te zingen. Het is een originele manier voor Mustii om een werkelijk verenigd lied aan te bieden, meer in lijn met de slogan van het Eurovisie Songfestival 2024: United by music. 

België: Mustii – Before the party’s over

Estland: 5miinust & Puuluup – (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

De versmelting van de Estse bands 5MIINUST en Puuluup is een eclectische samenwerking te noemen.

De eerste is al 6 jaar lang een dominante kracht in de popmuziek in Estland, terwijl de laatste een bekroond internationaal actief zombie-folkduo is (als je het aan hen zou vragen).

Ondanks de waargenomen verschillen tussen genres, smelten de extremen van beide acts' muziek naadloos samen.

5MIINUST beschouwt zichzelf als de vuurkracht van de samenwerking, met veel bas. Puuluup daarentegen dragen bij met extreem zeldzame houten lier (Talharpa) melodieën, waarmee ze de wereld een volledig nieuwe soundscape bieden.

De titel "(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi" is een mond vol. Maar waar gaat het eigenlijk over? De titel vertaalt zich vrijwel naar "We weten (echt) niets over drugs", en het nummer lijkt een klacht te zijn over constant worden aangezien voor drugsgebruikers door plattelandspolitie alleen omdat ze leden zijn van een rapgroep. 

De heren brengen het nummer, compleet met aanstekelijke danspasjes, in de tweede halve finale. 

Estland: 5miinust & Puuluup – (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

Israël: Eden Golan – Hurricane

Eden's veelzijdige talent strekt zich uit over zingen, liedjesschrijven, componeren, muziekproductie en dansen. Op negenjarige leeftijd begon ze al erkenning te krijgen door deel te nemen aan wedstrijden en talloze prijzen te winnen.

De jonge zangeres was gedurende twee jaar de leadzangeres in een meidengroep, waarmee ze het publiek wist te betoveren op verschillende podia, festivals en tv-shows, voordat ze op 18-jarige leeftijd bij het platenlabel en uitgeverij Session42 kwam.

Eden's muzikale stijl omvat pop, soul en R&B, waarbij ze inspiratie haalt uit invloedrijke artiesten zoals Beyoncé, Ariana Grande, Jessie J, RAYE, Whitney Houston en Justin Timberlake.

Israël: Eden Golan – Hurricane

Noorwegen: Gåte – Ulveham

De Noorse band Gåte brak door aan het begin van de jaren 2000 en groeide al snel uit tot een soort nationaal erfgoed in Noorwegen. Hun unieke combinatie van traditionele Noorse volksmuziek en explosieve rock bracht hen uit de repetitiekelder en op enkele van 's werelds grootste podia.

Gedurende deze periode verkocht Gåte meer dan 100.000 albums, bereikte de top van de VG-lijst en won de Spellemann Award 2002 voor Beste Nieuwkomer.

De kritisch geprezen band nam een pauze van 12 jaar voordat ze in 2017 langverwacht terugkeerden. Sindsdien heeft Gåte concerten gegeven en nieuwe muziek uitgebracht, met fantastische ontvangst en brede lof.

Het lied "Ulveham" is een nummer gebaseerd op een eeuwenoude middeleeuwse ballade met een onbekende auteur. De inspiratie voor dit nummer is afkomstig van de tekst, die draait om thema's van bevrijding en machtsbalans. Het vertelt over het belang van het maken van eigen keuzes en het niet laten controleren door anderen. Het gaat erom stevig in je eigen schoenen te staan en je eigen pad te kiezen, zonder dat anderen je vertellen wat je moet doen. Deze boodschap van zelfstandigheid en autonomie wordt beschouwd als tijdloos en universeel relevant.

Noorwegen: Gåte – Ulveham

Nederland: Joost Klein – Europapa

En dan is - EINDELIJK - de beurt aan Joost Klein. Als hekkensluiter treedt hij, tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival op, vergezeld door zijn vrienden Appie Mussa en Stuntkabouter.  De afgelopen dagen is geprobeerd de act rondom Europapa zo geheimzinnig mogelijk te houden om donderdagavond heel de wereld te verrassen. 

Gover Meit, de creatieve kracht achter de Songfestival-act, licht een tipje van sluier op: "Gedurende negen maanden hebben we dag in dag uit gewerkt om van die drie minuten op het podium iets te maken waar iedereen ter wereld plezier aan beleeft."

Wat er precies op het podium gaat gebeuren blijft nog een raadsel. "We hebben een speelse en leuke manier van creëren, en dat gaan we laten zien," verklapte Stuntkabouter.

Dat Joost Klein immens populair is is wel duidelijk. Zijn videoclip van Europapa heeft meer dan 23 miljoen views en is daarmee met kop en schouders de best bekend songfestivalclip van dit jaar. 

Nederland: Joost Klein - Europapa