AVROTROS

Dit is er te zien in Volendam, een dorp in de Eredivisie

- 4 min lezen

Volendam, een dorp met een kleine 20.000 inwoners en één grote trots: de plaatselijke voetbalclub. Na dertien jaar terug op het hoogste niveau, de Eredivisie. Een club van Volendammers voor Volendammers. Voorzitter Jan Smit heeft ambitieuze plannen, maar krijgt hij het dorp achter zich?

  1. Volendam, een dorp in de Eredivisie

Na 13 jaar terug in de Eredivisie

Als echte voetballiefhebber is Jan Smit zijn doel om als voorzitter van FC Volendam om de club in de Eredivisie te houden. Hij vindt het spannend om als bekende Nederlander een voetbalclub te leiden. 

Wim Jonk

Binnen vijf jaar wil FC Volendam Europees voetbal spelen. Wim Jonk, voormalig speler van onder andere Ajax, PSV en FC Volendam, moet de droom van Jan Smit gaan waarmaken. Als echte Volendammer zit Wim Jonk hier net als Jan Smit met een hart voor de club. 

Robert Mühren

Spits Robert Mühren is een van de topspelers van Wim Jonk. Om de club te laten overleven op het hoogste niveau, moet de geboren en getogen Volendammer moet dit seizoen zoveel mogelijk doelpunten maken.

De familie Schilder

De familie Schilder, de enige echte vissersfamilie van het dorp, zit al sinds jaar en dag elke thuiswedstrijd op de tribune. Thuis en op het water wordt er maar over één ding gesproken: FC Volendam. Ook, of misschien zelfs juist, als ze de dag ervoor verloren hebben.

Na de verloren wedstrijd tegen PSV verliest FC Volendam ook de volgende twee wedstrijden en staat met vier punten bijna onderaan in de Eredivisie. Wim Jonk staat voor een lastige opgave. Hoe krijgt hij het elftal weer aan de praat en het dorp weer achter zich?

“Die intocht was echt een van de mooiste dagen uit mijn leven”
Jan Smit
AVROTROS

Wim Jonk

AVROTROS

Henk Kras

AVROTROS

Robert Mühren

AVROTROS

PSV - FC Volendam

AVROTROS

Henk Veerman

AVROTROS

Fc Volendam

AVROTROS

Familie Schilder

Het populairste vissersdorp van Nederland

Het voetbalseizoen is nu een paar weken bezig en de Volendammers zijn tevreden over hoe het gaat. Met vier punten staan ze op de zestiende plaats. Maar Volendammers willen altijd de beste zijn en leggen de lat hoog.

Voorzitter Jan Smit

Voorzitter Jan Smit en commercieel directeur Jan-Bas Veltman denken ook graag groot en willen dat FC Volendam een stabiele club in de Eredivisie wordt. Daar hoort wat hen betreft modernisering bij. Maar veel vrijwilligers bij de club houden alles liever bij het oude. 

Schip als stadion

Een nieuw groot en modern stadion in de vorm van een schip, is één van de plannen van voorzitter Jan Smit. Daarnaast heeft er ook een hele verandering plaatsgevonden in de horeca van de voetbalclub. In plaats van tosti’s wordt de catering tegenwoordig verzorgd door horecaman Bobby Bleijerveld.

FC Volendam zit in de degradatiezone 

FC Volendam staat in de degradatiezone. De enige manier om daar weg te komen is winnen. Jan Smit is blij met een punt tegen Vitesse, maar een gelijkspel zet geen zoden aan de dijk. FC Volendam heeft overwinningen nodig, om niet nu al in degradatiegevaar te komen. Slechts een wedstrijd van de zeven werd er gewonnen en dat tikt niet aan. De onvrede neemt toe binnen de club. Henk Veerman, de spits die voor veel geld gehaald is om doelpunten te maken, baalt nog het meest. Niet alleen omdat FC Volendam naar plaats 15 is gezakt, maar vooral omdat trainer Jonk hem op de bank heeft gezet.

Team Jonk

Wim Jonk vormt samen met Jasper van Leeuwen en Ruben Jonkind samen een hechte drie-eenheid. Beter bekend als team Jonk. Samen moeten ze opboksen tegen de toenemende kritiek na aanleiding van de slechte resultaten.

AVROTROS

Henk Veerman

AVROTROS

Wim Jonk

AVROTROS

Voetballer FC Volendam

AVROTROS

Supporter FC Volendam