AVROTROS

Dit is er te zien in Volendam, een dorp in de Eredivisie

- 4 min lezen

Volendam, een dorp met een kleine 20.000 inwoners en één grote trots: de plaatselijke voetbalclub. Na dertien jaar terug op het hoogste niveau, de Eredivisie. Een club van Volendammers voor Volendammers. Voorzitter Jan Smit heeft ambitieuze plannen, maar krijgt hij het dorp achter zich?

  1. Volendam, een dorp in de Eredivisie

Na 13 jaar terug in de Eredivisie

Als echte voetballiefhebber is Jan Smit zijn doel om als voorzitter van FC Volendam om de club in de Eredivisie te houden. Hij vindt het spannend om als bekende Nederlander een voetbalclub te leiden. 

Wim Jonk

Binnen vijf jaar wil FC Volendam Europees voetbal spelen. Wim Jonk, voormalig speler van onder andere Ajax, PSV en FC Volendam, moet de droom van Jan Smit gaan waarmaken. Als echte Volendammer zit Wim Jonk hier net als Jan Smit met een hart voor de club. 

Robert Mühren

Spits Robert Mühren is een van de topspelers van Wim Jonk. Om de club te laten overleven op het hoogste niveau, moet de geboren en getogen Volendammer moet dit seizoen zoveel mogelijk doelpunten maken.

De familie Schilder

De familie Schilder, de enige echte vissersfamilie van het dorp, zit al sinds jaar en dag elke thuiswedstrijd op de tribune. Thuis en op het water wordt er maar over één ding gesproken: FC Volendam. Ook, of misschien zelfs juist, als ze de dag ervoor verloren hebben.

Na de verloren wedstrijd tegen PSV verliest FC Volendam ook de volgende twee wedstrijden en staat met vier punten bijna onderaan in de Eredivisie. Wim Jonk staat voor een lastige opgave. Hoe krijgt hij het elftal weer aan de praat en het dorp weer achter zich?

AVROTROS

Wim Jonk

AVROTROS

Henk Kras

AVROTROS

Robert Mühren

AVROTROS

PSV - FC Volendam

AVROTROS

Henk Veerman

AVROTROS

Fc Volendam

AVROTROS

Familie Schilder

“Die intocht was echt een van de mooiste dagen uit mijn leven”
Jan Smit

Het populairste vissersdorp van Nederland

Het voetbalseizoen is nu een paar weken bezig en de Volendammers zijn tevreden over hoe het gaat. Met vier punten staan ze op de zestiende plaats. Maar Volendammers willen altijd de beste zijn en leggen de lat hoog.

Voorzitter Jan Smit

Voorzitter Jan Smit en commercieel directeur Jan-Bas Veltman denken ook graag groot en willen dat FC Volendam een stabiele club in de Eredivisie wordt. Daar hoort wat hen betreft modernisering bij. Maar veel vrijwilligers bij de club houden alles liever bij het oude. 

Schip als stadion

Een nieuw groot en modern stadion in de vorm van een schip, is één van de plannen van voorzitter Jan Smit. Daarnaast heeft er ook een hele verandering plaatsgevonden in de horeca van de voetbalclub. In plaats van tosti’s wordt de catering tegenwoordig verzorgd door horecaman Bobby Bleijerveld.

FC Volendam zit in de degradatiezone 

FC Volendam staat in de degradatiezone. De enige manier om daar weg te komen is winnen. Jan Smit is blij met een punt tegen Vitesse, maar een gelijkspel zet geen zoden aan de dijk. FC Volendam heeft overwinningen nodig, om niet nu al in degradatiegevaar te komen. Slechts een wedstrijd van de zeven werd er gewonnen en dat tikt niet aan. De onvrede neemt toe binnen de club. Henk Veerman, de spits die voor veel geld gehaald is om doelpunten te maken, baalt nog het meest. Niet alleen omdat FC Volendam naar plaats 15 is gezakt, maar vooral omdat trainer Jonk hem op de bank heeft gezet.

Team Jonk

Wim Jonk vormt samen met Jasper van Leeuwen en Ruben Jonkind samen een hechte drie-eenheid. Beter bekend als team Jonk. Samen moeten ze opboksen tegen de toenemende kritiek na aanleiding van de slechte resultaten.

AVROTROS

Henk Veerman

AVROTROS

Wim Jonk

AVROTROS

Bilal Ould-Chikh

AVROTROS

Supporter FC Volendam

Het trotste dorp van Nederland

Nergens in Nederland zijn de inwoners zo trots op hun eigen dorp als in Volendam. Trots op De Dijk, Jan Smit, op hun verse vis en op de toeristen in klederdracht én op FC Volendam. De voetbalclub staat nu bijna onderaan in de Eredivisie, maar hoop doet altijd leven in het populaire vissersdorp. Want met hard werken kom je een heel eind. 

FC Volendam - Feyenoord

FC Volendam heeft dit seizoen nog maar één keer gewonnen en dat is alweer acht wedstrijden geleden. Vandaag komt titelkandidaat Feyenoord op bezoek. Veel blije gezichten zijn er op dit moment niet in het stadion. Dus om de wedstrijd tegen Feyenoord iets meer sfeer te geven, heeft Jan Smit bedacht om vandaag een Rotterdamse artiest uit te nodigen om het publiek wat te vermaken. Maar daar zitten sommige supporters van FC Volendam totaal niet op te wachten. 

Spitsen Henk Veerman en Robert Mühren zijn voor veel Volendammers het perfecte aanvalsduo van de club. Maar ook tegen Feyenoord begon Veerman weer op de bank. Onbegrijpelijk vinden de vaste klanten van dorpskapper Ron. In zijn kapsalon gaat het de dag na de wedstrijd over niets anders. 

Doorn in het oog

Sinterklaas is bijna in het land. Voor een deel van de harde kern van de FC Volendam supporters horen de pieten nog altijd zwart te zijn. Er klinken geluiden dat er een actie op touw is gezet om dit tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht aan heel Nederland duidelijk te maken. Een doorn in het oog van voorzitter Jan Smit, die daarom iedereen uitdrukkelijk heeft verboden om geschminkt als zwarte piet het stadion in te gaan. 

De wedstrijd staat op het punt van beginnen en er is nog altijd geen spandoek te zien. De zwarte pietenactie heeft een deel van de selectie flink gekwetst. Na de wedstrijd komt FC Volendam met een officieel statement, waarin de club duidelijk afstand neemt van de actie van deze kleine groep supporters. 

Jonk mag blijven

Achter gesloten deuren, in de lounge van Henk Kras, laat de raad van commissarissen weten het te gevaarlijk te vinden dat het complete sportieve beleid van FC Volendam is gebouwd op de visie van team Jonk. Als zij weggaan stort, zo is hun angst, de hele boel in elkaar. De RVC stelt de positie van Wim Jonk openlijk ter discussie, maar staat daarmee lijnrecht tegenover het bestuur, team Jonk en Jan Smit zelf. Voor nu loopt het met een sisser af. Jonk mag blijven.

“Niet geprobeerd is altijd verloren”
Paul Moormann
AVROTROS

Jan Smit

AVROTROS

FC Volendam

AVROTROS

Wim Jonk

AVROTROS

Robert Mühren en Henk Veerman

Roerige tijden

Het zijn roerige tijden in het vissersdorp. FC Volendam staat onderaan in de Eredivisie, het rommelt in de spelersgroep, de vrijwilligers vinden dat het bestuur veel te ver gaat met de modernisering van de club. Oud-voorzitter Henk Kras roept tegen iedereen die het horen wil, dat er veel te weinig Volendammers in het elftal zitten. Dan zaagt de raad van commissarissen ook nog eens heel voorzichtig aan de stoelpoten van team Jonk. Ondanks alles probeert voorzitter Jan Smit de moed erin te houden, maar één ding weet hij wel: er moeten dingen veranderen.  

De nieuwe aanvoerder

De tweede helft van de competitie staat op het punt van beginnen. Jonk besluit het roer om te gooien, hij gaat met een andere tactiek spelen. Behalve met een nieuw systeem, besluit Jonk ook met een andere aanvoerder te spelen. Hij wijst Carel Eiting aan als de nieuwe leider op het veld. Eiting neemt de aanvoerdersband over van verdediger Damon Mirani.

Het Clublied

Dames uit het dorp zingen het nieuwe clublied voor FC Volendam in. De vader van stadionspeaker, Jack Mühren, heeft de melodie van het clublied bedacht. In eerste instantie was het lied niet bedoeld als clublied, waardoor de tekst later is aangepast speciaal voor FC Volendam. Nu is de toonhoogte verandert, zodat vrouwen het lied ook mee kunnen zingen. 

Niet iedereen is blij met deze verandering. Een groep supporters heeft Jan Smit en Jack Mühren duidelijk laten weten het niet eens te zijn met de nieuwe versie van het clublied. Het nieuwe clublied is hierdoor van de baan.

Uit de selectie gezet

Bilal Ould-Chikh wordt door trainer Wim Jonk aangesproken op zijn gedrag. Hij heeft zijn prep training niet gedaan en daar is team Jonk niet van gediend. Na het gesprek met Wim is Bilal woedend. Wim Jonk besluit hem uit de selectie te zetten. Het broertje van Bilal, Walid Ould-Chikh, speelt ook bij FC Volendam. De twee zijn als water en vuur. Bilal wordt dan ook vaak gezien als probleem voetballer, terwijl Walid dat juist niet is.

AVROTROS

Carel Eiting

AVROTROS

Jack Mühren

AVROTROS

Henk Veerman scoort

AVROTROS

Bilal Ould-Chikh

Het rommelt in de top van de club

Het is altijd goed toeven in Volendam. Helemaal als het goed gaat met de voetbalclub. In de laatste vier wedstrijden na de winterstop heeft trainer Wim Jonk al meer punten gehaald dan in de hele eerste helft van het seizoen. En vorige week werd er zelfs met 1-1 gelijk gespeeld tegen Ajax. Sportief gaat het dus beter. De kans dat FC Volendam misschien gaat overleven in de Eredivisie, wordt met de week groter. In de top van de club rommelt het echter nog steeds tussen het bestuur en de RvC. De raad van commissarissen wil stoppen met team Jonk. Voorzitter Jan Smit twijfelt openlijk of hij er niet gewoon lekker mee moet stoppen.

Vicevoorzitter Keje Molenaar

Adviseur van de club en vriend van Jan Smit, Keje Molenaar, is officieel gevraagd om vicevoorzitter te worden van FC Volendam. Keje Molenaar heeft nauwe banden met Wim Jonk en zijn team. Dat wordt door de RvC gezien als een groot gevaar, maar nog diezelfde ochtend brengt Molenaar zelf het grote nieuws live op televisie naar buiten.  

Jaap Veerman, de voorzitter van de RvC,  maakt er na de wedstrijd tegen FC Groningen direct werk van. Hij belegt, naar aanleiding van de uitspraken van Keje Molenaar op tv, een vergadering met de andere leden van de raad. De conclusies van de RvC liegen er niet om en zijn in een korte maar krachtige mail verstuurd naar onder andere Jan Smit.

De mail van de raad van commissarissen over de “nee” tegen de komst van Keje Molenaar, de begroting die moet kloppen en het advies om de contracten van team Jonk niet te verlengen heeft erin gehakt. Vooral het advies om te stoppen met Wim Jonk irriteert het bestuur en de directie. Ze willen er alles aan doen om de contracten gewoon te verlengen.  

Informatieavond

Er wordt een informatieavond georganiseerd. Het bestuur, de directie en team Jonk komen bij elkaar om de avond voor te breiden en de beruchte mail van de RvC nog een keer te bespreken. 

Het is een week voor de informatieavond. Het bestuur en de RvC komen samen tijdens een besloten vergadering. Onderwerp van gesprek: de bestuurscrisis binnen de club en de onwerkbare structuur met en een bestuur en een directie en een raad van commissarissen bij FC Volendam.

De deur blijft de hele avond gesloten, maar na een paar uur komt er een heel dun pluimpje witte rook naar buiten. Beide partijen lijken elkaar weer gevonden te hebben en zijn het eens over het feit dat bestuurlijke hervorming hoog nodig is. Twee dagen voor de informatie is de contractverlenging van Wim Jonk een feit.

“Maar dat je gewoon van binnenuit wordt aangevallen, dat doet heel veel pijn.”
Jan Smit
AVROTROS

Henk Veerman

AVROTROS

Jaap Veerman

AVROTROS

Jan Smit

Spannende slotfase

Op het veld gaat het lekker in Volendam. De ploeg van Wim Jonk weet na de winterstop weer wat winnen is, zeker in de thuiswedstrijden. Maar buiten het veld is de machtsstrijd heftiger dan ooit. De raad van commissarissen heeft met één kort mailtje zowel het bestuur als de directie, als team Jonk tegen zich in het harnas gejaagd. Het advies van de RvC om te stoppen met team Jonk valt op zijn zachtst gezegd niet in goede aarde bij voorzitter Jan Smit. En hij besluit om, geheel tegen het advies van de RvC in, alle contracten van team Jonk te verlengen met drie jaar.

Interne machtsstrijd

Voorzitter Jan Smit is de interne machtsstrijd meer dan zat. Al lijken het bestuur en de RvC de strijdbijl dinsdag voor de informatieavond te hebben begraven, tijdens een besloten vergadering in het stadion. Heel Volendam wacht met smart op wat er komen gaat tijdens de informatieavond, die het bestuur voor de supporters heeft georganiseerd.  

Zakenreis naar Afrika

Zowel FC Volendam als Jan Smit steunen al vele jaren diverse goede doelen.  En een van die goede doelen is SOS Kinderdorpen. Met een koffer vol voetbal shirtjes zit Jan de volgende dag in het vliegtuig richting Zuid-Afrika. En commercieel  directeur Jan-Bas Veltman en aanvoerder Carel Eiting mogen met hem mee. 

De Volendamse delegatie maakt onderweg nog even een tussenstop in Botswana, voor een safari en een bezoek aan stichting Timbo. Dat zich inzet voor het behoud van de natuur in Afrika en door FC Volendam wordt gesteund. Maar de reis naar de andere kant van de wereld is ook een goed moment om vanaf een afstandje naar alle gebeurtenissen thuis te kijken. Naar de matige sportieve prestaties aan het begin van het seizoen, de goede prestaties nu en naar de huidige crisis tussen het bestuur en de RvC.

Spannende slotfase

Jan Smit is met Jan-Bas Veltman op weg naar Deventer. FC Volendam speelt daar de cruciale wedstrijd tegen Go Ahead Eagles en kan zich definitief handhaven in de Eredivisie als ze weten te winnen. Of als directe concurrent Emmen vandaag punten verliest tegen het grote Feyenoord. 

FC Volendam blijft nog een jaar in de Eredivisie dankzij het puntenverlies van directe concurrent FC Emmen.

AVROTROS

Jaap Veerman

AVROTROS

Wim Jonk

AVROTROS

Henk Veerman

AVROTROS

Jan Smit