Dinghuis - Maastricht Visitor Center

MUZE tipt: najaar in cultuurstad Maastricht

- min lezen

Welkom bij onze reeks culturele verkenningen in de steden van Nederland. Deze keer nemen we je mee naar het betoverende Maastricht, een stad doordrenkt van geschiedenis, kunst en levensvreugde. MUZE tipt je de meest opwindende culturele ervaringen die de stad te bieden heeft. Van verborgen kunstgalerijen en historische bezienswaardigheden tot een splinternieuw museum.

  1. Kunst
  2. MUZE

Bureau Europa

Bureau Europa, gelegen in het sfeervolle Sphinxkwartier, is een culturele schat. Een dynamisch centrum voor architectuur en design dat innovatieve perspectieven op de gebouwde omgeving naar voren brengt en bezoekers uitnodigt om de creatieve geest van de stad te verkennen. 

Tot en met 16 juni 2024 bekijk je hier de tentoonstelling In Vitro. Deze tentoonstelling onderzoekt het gebruik van glas in de architectuur in al zijn verschillende verschijningsvormen. Het kan een lokaal en ambachtelijk materiaal zijn, maar ook een industrieel product dat een onuitwisbare invloed heeft gehad op hoe wij omgaan met elkaar, met architectuur en met de natuur om ons heen. In de expositie komt archiefmateriaal en oud glas-in-lood samen met introspectieve installaties en films die de glans en gelaagdheid van glas onderzoeken. 

Jan van Eyck Academie

De Jan van Eyck Academie in Maastricht is een toonaangevend kunstinstituut dat talentvolle kunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld aantrekt en voortbrengt. De Academie verwelkomt al 75 jaar kunstenaars, ontwerpers, curatoren, architecten, schrijvers en andere creatieve makers voor een werkperiode in Maastricht. Om driekwarteeuw aan artistiek experiment en kritisch denken te vieren is er de jubileumtentoonstelling Communal Enthusiasm! met werk van alumni, adviseurs, medewerkers en directeuren, naast technische restanten en administratief materiaal uit het archief. Een bijzondere reis door 75 jaar ontwikkeling in kunst aan de hand van het archief van dit creatieve bolwerk. 

Communal Enthusiasm is te zien tot en met 10 december 2023

AVROTROS'front Towards Enemy', Published by Jv E Design Department, Designed by Simon Davies, 1994

'front Towards Enemy', Published by Jv E Design Department, Designed by Simon Davies, 1994

Maastricht Museum

Op de 1e etage van Centre Céramique bevindt zich een splinternieuw museum dat de verborgen verhalen van Maastricht vertelt. De tijdlijn van de vaste presentatie neemt je mee langs vijf belangrijke thema's in de geschiedenis van de stad. Van prehistorie tot en met fabrieksstad.

In 2023 is het 350 jaar geleden dat Maastricht belegerd en veroverd werd door de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. Tot en met 7 januari 2024 ontdek je het verhaal van de belegering aan de hand van de prachtige tentoonstelling Maastricht 1673, de Zonnekoning verovert de stad in het Maastricht Museum.

AVROTROS

Opera Zuid

In cultureel Maastricht biedt Opera Zuid een unieke gelegenheid om te genieten van opera op hoog niveau. Niet iedere stad biedt je de gelegenheid een opera te bezoeken, maar hier in het zuiden van Nederland kun je je laten betoveren door prachtige uitvoeringen, stemmen en kostuums. 

Tot en met 3 december 2023 bezoek je Der Schauspieldirektor van regisseur, auteur én operazanger Christopher Gillett. In deze briljante komedie neemt de componist de operawereld op de hak. Alles komt voorbij, van rivaliserende zangers, grote ego’s en hectische repetities tot ruzie op het toneel.

Bonnefanten

Bij een cultureel bezoek aan Maastricht kan het Bonnefanten niet op je lijst ontbreken. Dit prachtige museum is niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar herbergt ook een diverse en boeiende collectie moderne en hedendaagse kunstwerken. Bezoekers worden hier ondergedompeld in een wereld van creativiteit en artistieke expressie. 

Tot en met 21 januari 2024 bezoek je hier de tentoonstelling A Room of One's Own. Een tiental zalen zijn nu gewijd aan het werk en denken van vrouwelijke kunstenaars in de collectie van het museum, die met de kracht van verbeelding en een thematische reikwijdte naam maakten voor zichzelf in een wereld waarin mannen nog de norm waren. Naast werken de vaste collectie, bevat A Room of One’s Own ook gastpresentaties van Carol Rhodes (1959-2018), Lydia Schouten (1948) en Marijke Stultiens (1927). 

AVROTROS

Fotomuseum aan het Vrijthof

Het Fotomuseum aan het Vrijthof is een ongesubsidieerde parel van een museum. Wie bij binnenkomst om zich heen kijkt ziet dat dit oude pand - volgens sommigen het oudste van Maastricht - een stijlvolle facelift heeft gehad, inclusief doorzichtig dak van luchtkussenfolie. Tot 17 maart 2024 is hier een expositie te zien van Humberto Tan. In zijn expositie Morgen gaat het beter heeft Tan zwart-witbeelden gemaakt van mensen die al meer dan een eeuw in leven zijn. Tan maakte foto’s van handen en er zijn beelden bij de mensen thuis te zien. Gefascineerd door de kracht van ouderen schetst hij op deze manier een intiem beeld van de onvermijdelijke vergankelijkheid van het bestaan.

Humberto Tan  - Antoinette Hermanns Canton

Humberto Tan - Antoinette Hermanns Canton

De Stadswandeling

Wie een stad écht wil ontdekken moet zich laten rondleiden door een trotse local. Start bij het lokale VVV-kantoor (Visitor Center) en loop onder leiding van een gids door de stad. Door het relatief kleine oppervlak van het centrum is de benenwagen het ideale vervoer voor deze rondleiding! Tijdens de wandeling kom je langs de belangrijkste plekken van de stad en ontstaat er langzaam een beeld van de verandering die de stad de afgelopen eeuwen heeft doorgemaakt. De strategische ligging van de stad aan de Maas heeft ertoe geleid dat, sinds de komst van de Romeinen, er onophoudelijk mogendheden uit zowel de Nederlanden als daarbuiten de stad belegerden. Wie goed oplet kent de stad, inclusief rijke geschiedenis, straks als zijn broekzak!

VVV Maastricht

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, is een sprankelende culturele instelling gelegen in het hart van Maastricht. Dit levendige centrum biedt een unieke en inspirerende omgeving voor kunst- en cultuurliefhebbers. Met een voortdurende streven naar vernieuwing, heeft Marres zich gevestigd als een toonaangevende kracht in de culturele scene van Maastricht. Hier komt hedendaagse kunst samen met historische pracht, en het resultaat is een boeiende plek waar innovatie en traditie hand in hand gaan. Of je nu op zoek bent naar tentoonstellingen, evenementen, of gewoon een onvergetelijke culturele ervaring, Marres belichaamt de essentie van cultureel Maastricht.

Tot en met 07 januari 2024 bezoek je hier de tentoonstelling Goobye to Love. De tentoonstelling is gewijd aan de wijze waarop mensen verdwalen in onze wereld, op drift raken met hun herinneringen, zoeken naar ankers, omgaan met eenzaamheid en verlangen naar troost.

AVROTROS

Marres - Goodbye to Love

Meer cultuur!

Ben jij de komende tijd in Maastricht? Vergeet dan niet te checken welke toffe plekken je naast de vaste toeristische hotspots kunt bekijken! Houd daarnaast ook onze nieuwsbrieven in de gaten of lees ons kunstmagazine MUZE, want we tippen met regelmaat de nieuwste tentoonstellingen. Ook in de stad aan de Maas!

    Word nu lid

    Word kunstlid en ontvang kunstmagazine MUZE 4 x per jaar!

Word kunstlid