Animato Kwartet

AVROTROS Klassiek presenteert het Animato KwartetAVROTROS

Het Animato Kwartet nam deel aan talenttraject 'AVROTROS Klassiek presenteert!'. Lees hier meer en bekijk de opnames die we met hen maakten.

  1. AVROTROS Klassiek presenteert!

Zeven jaar geleden begonnen vier conservatoriumstudenten het Animato Kwartet. Inmiddels is het Animato Kwartet uitgegroeid tot één van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa. 

De Noorse Inga Våga Gaustad is eerste violiste van het Animato Kwartet. Met haar 22 jaar is zij de jongste van de vier. Inga woont in Berlijn en studeert in Lyon bij violist Marc Danel, de oprichter en primarius van het vermaarde Quatuor Danel. Hij koppelde Inga afgelopen jaar aan het kwartet nadat dit zonder eerste violist kwam te zitten. Een gelukkige keuze, want Inga “speelt extreem emotioneel, heeft een levendige binnenwereld en kan haar publiek zo meevoeren dat je na afloop alleen maar heel stil kunt zijn”, aldus Danel. 

Tweede violist Tim Brackman (26) speelt al viool sinds zijn vijfde. Hij was prijswinnaar op onder meer het Prinses Christina Concours en het Nederlands Vioolconcours Oskar Back. Volgens Marc Danel is Tim hyperintelligent: “hij had ook wetenschapper kunnen worden. Zijn vioolspel is heel goed en hij inspireert daarmee eerste violiste, Inga, en daagt haar uit.” Tim is ook violist van het Brackman Trio en artistiek leider van stichting Podium Eibergen. 

Altvioliste Elisa Karen Tavenier (24) kreeg vanaf haar zesde al vioolles op het conservatorium bij de vermaarde vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. In 2018 haalde ze haar bachelor met een 10. Nu studeert ze verder in München. “Elisa Karen is goed in alles wat ze doet. Altviolisten zijn soms wat teruggetrokken, maar zij is juist heel aanwezig en de stabilisator van het kwartet. Bovendien heeft ze een prachtige klank,” aldus Marc Danel. Elisa Karen remplaceert met enige regelmaat in het Concertgebouworkest en het Residentie Orkest. 

Cellist Pieter de Koe (26) won op jonge leeftijd al prijzen bij diverse concoursen en rondde zijn bachelor aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag cum laude af. Nu studeert hij in Freiburg bij Jean-Guihen Queyras. Volgens Marc Danel is er “geen enkele afstand tussen hem en de muziek” en heeft hij een gypsy soul. “Wanneer hij speelt zijn hart, ziel en lichaam een. Hij betovert er het publiek mee.” 

Deze vier musici vormen samen het Animato Kwartet. Zij zijn regelmatig te gast bij de European Chamber Music Academy en volgen met een kwartetstipendium van Het Kersjes Fonds een post-academische opleiding aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Het Animato Kwartet maakt onderdeel uit van Le Dimore del Quartetto, een organisatie die jonge strijkkwartetten bijstaat in hun carrière door het creëren van studie- en concertmogelijkheden in historische huizen in Italië. 

AVROTROS Klassiek presenteert!

Talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ geeft jonge klassieke muziektalenten een flinke boost bij de start van hun carrière. De talenten doen media-ervaring op radio en tv op en bouwen aan hun portfolio met de opname en uitgave van hun debuut-cd. Voor een tientje per jaar steun je het traject en ontvang je de debuut-cd's drie keer per jaar op je deurmat!

Lees meer

AndersAnders
Loading