Carlos

AVROTROS

Carlos wil graag zelfstandig een breakdance-competitie voor ‘moeilijke’ jongeren opzetten. Alleen hoe pak je zoiets aan als je niet goed kunt lezen en schrijven? 

  1. Leven Zonder Letters

Carlos (31) is geboren in Brazilië en heeft geen makkelijke start gehad. Hij werd op zijn derde aan de kant van de weg bij een tehuis achtergelaten met brandwonden en steekwonden. Toen Carlos 5 jaar was, is hij door een Nederlandse familie geadopteerd. Omdat zijn adoptiefamilie enkel Engels sprak en Carlos alleen Portugees verstond, voelde hij zich erg onbegrepen en ontwikkelden er zich allerlei gedragsproblemen. Twee jaar later is hij uit huis geplaatst. Carlos ging wel naar school, maar het had zijn laagste prioriteit; hij was bezig met ‘overleven’, zijn plek vinden in Nederland. Vanwege zijn hersenbeschadiging zal hij altijd moeite houden met lezen en schrijven, maar dit houdt hem niet tegen door te willen blijven leren.

Want hoewel Carlos in allerlei sociale woongroepen terechtkwam, wil hij onderdeel zijn van de gewone maatschappij. Zijn allergrootste droom is dat hij geld kan verdienen zonder afhankelijk te zijn van het UWV en dat hij later een eigen huis kan kopen.

Carlos is daarom nog steeds bezig met het volgen van MBO-opleidingen. Hij wil het liefst een opleiding tot sociaal werker volgen om jongeren zoals hem te helpen, maar dat is op niveau 4. Helaas heeft Carlos door een teveel aan achterstand met lezen en schrijven zijn opleiding op niveau 2 moeten beëindigen. 

Maar dat wil niet zeggen dat er geen andere wegen zijn om zijn droom te bereiken. Zo is Carlos in het verleden al betrokken geweest bij een breakdance-competitie voor ‘moeilijke’ jongeren. Hij zou zoiets heel graag alleen willen opzetten. Alleen, hoe pak je zoiets aan?

AndersAnders
Loading