Joris Dik

Joris Dik in Het Geheim Van De Meester

Professor Joris Dik (1974) is hoogleraar Materials in Art & Archaeology aan de TU Delft en onderzoekt voor Het geheim van de Meester wat er schuilgaat onder de lagen verf en vernis. 

De keuzes van de kunstenaar zichtbaar maken

Joris maakt voor dat onderzoek onder andere gebruik van XRF-scans, röntgenfoto’s en verfmonsters. Hij ontdekt tekeningen, veranderingen in de compositie of zelfs compleet nieuwe schilderijen die nog nooit door iemand zijn gezien.

Hij kan achterhalen welke elementen in de verf zitten, welke kleuren de kunstenaar heeft gebruikt en uit hoeveel verflagen een schilderij bestaat. Zijn onderzoek geeft inzicht in het creatieve proces en de keuzes van de kunstenaar en daarmee kan het team tot een perfect onderbouwde reconstructie komen.

Joris: ‘Kunst degradeert na verloop van tijd; de gebruikte materialen zijn vaak niet berekend op de eeuwigheid. Hoe kun je het verouderingsproces vertragen, stoppen of zelfs omkeren? Dat is ongelooflijk interessant.'

Het schilderij 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer

Johannes Vermeer - Meisje met de parel (circa 1665-1667)

Het favoriete schilderij van Jors Dik

Zijn favoriete werk is Meisje met de Parel van Vermeer: ‘De techniek waarmee hij op dit schilderij de menselijke huid, het aller moeilijkste dat er is, schildert, is fascinerend mooi.'

    Wil je meer weten over Het geheim van de Meester?

Het geheim van de Meester overzicht
AndersAnders
Loading