Martijn Akkerman

AVROTROS

Juwelen hebben de mens de hele geschiedenis door vergezeld en in ‘emotioneel’ en materieel opzicht vaak een belangrijke rol gespeeld, met dikwijls spannende, intrigerende, vermakelijke of pikante verhalen en anekdotes tot gevolg.

Martijn Akkerman (Alkmaar, 1952) is juwelenhistoricus en raakte reeds op jonge leeftijd gefascineerd door Noordhollandse streekjuwelen. Na zijn studie aan de Vakschool te Schoonhoven en deed hij praktijkervaring op bij de Apeldoornse juwelier Fabery de Jonge en het Amsterdamse veilinghuis Mak van Waay. Sinds 1978 is hij werkzaam op het gebied van juwelen bij zijn collega, de antiquair Willem Vredevoogd te Amsterdam.

Martijn Akkerman doet als juwelenhistoricus onderzoek naar de geschiedenis en ontwikkeling van Europese juwelen (onder meer Cartier, Philippe Wolfers en Hollandse 17de eeuw). Sinds 1980 publiceert hij in vaktijdschriften in binnen- en buitenland. Hij geeft geregeld voordrachten en lezingen in Nederland, België en Australië en is woordvoerder van de juwelenkeuring tijdens Art Fair Den Bosch, pAn Amsterdam en TEFAF Maastricht. 

Mijn museumtip: Musée des arts decoratifs 

De juwelenafdeling van het Victoria & Albert Museum in Londen, het Musée des arts decoratifs, het Schmuckmuseum in het Duitse Pforzheim. Alle vanwege hun complete overzicht en schitterende opstelling.

    Wil je meer weten over Tussen Kunst en Kitsch?

Tussen Kunst en Kitsch overzicht
AndersAnders
Loading