Michel van de Laar

Michel Van De Laar in Het Geheim Van De Meester

Restaurator Michel van de Laar (1966) is in het team van Het geheim van de Meester verantwoordelijk voor de veroudering van de reconstructies. 

Michel komt uit een familie van restauratoren, was 25 jaar restaurator in het Rijksmuseum in Amsterdam en werkt vanaf 2014 vanuit zijn eigen atelier. Als geen ander weet hij dat het levenspad van een kunstwerk een essentieel onderdeel is van de beleving.

Iedere deuk, scheur of kleurverandering bootst hij in de reconstructies perfect na en hij deinst niet terug voor een uitdaging. Als het nodig is zet hij een strijkijzer op een net voltooide reconstructie of bewerkt hij het met een mes, om het daarna weer perfect te restaureren.

Ethisch en esthetisch restaureren

Michel: 'Bij elke restauratie is mijn uitgangspunt om het esthetische met het ethische te combineren. Een schilderij moet alle kans krijgen om weer te schitteren, maar de restauratie moet zo gebeuren dat die altijd omkeerbaar is.'

'Ik wil elk schilderij een nieuwe kans geven om zijn lied weer te zingen in lijn met de oorspronkelijke bedoeling van de kunstenaar. Een restauratie begint daarom voor mij met een onderzoek naar die bedoeling.'

Schilderij 'Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem' van Rembrandt van Rijn

Rembrandt - Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem (1630)

Het favoriete kunstwerk van Michel van de Laar

Michels favoriete werk is 'Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem' van Rembrandt van Rijn: ‘Dit werk is zo magnifiek afgewerkt, terwijl je op sommige delen de ruwe schets nog kunt zien. Die balans, dat is meesterlijk’.

    Wil je meer weten over Het geheim van de Meester?

Het geheim van de Meester overzicht
AndersAnders
Loading