Niek Baar

AVROTROS Klassiek presenteert Niek BaarAVROTROS / No Candy

De 27-jarige violist Niek Baar was de eerste deelnemer aan het talentprogramma AVROTROS Klassiek presenteert!. Wie is Niek en wat gebeurt er precies tijdens dit bijzondere traject? Maak kennis met het toptalent en neem een kijkje achter de schermen bij zijn cd-opname, fotoshoot en live optredens.

  1. AVROTROS Klassiek presenteert!

Niek Baar

In januari 2018 won Niek het prestigieuze Nationaal Vioolconcours ‘Oskar Back’, maar het talent zat er al veel vroeger in. Nadat hij in de Efteling de 'Danse Macabre' van Saint-Saëns hoorde, was hij gefascineerd door de viool en begon hij op achtjarige leeftijd met vioolspelen. Vijf jaar later werd hij toegelaten tot de jong talent-afdeling van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar hij in 2012 cum laude afstudeerde bij Philippe Graffin en Peter Brunt. Hij vervolgde zijn opleiding in Berlijn op de Hochschule für Musik "Hanns Eisler", waar hij in 2016 met de hoogst mogelijke score zijn Masterdiploma behaalde. 

Doorgaans speelt Niek op een bijzondere viool uit Cremona, de Italiaanse hoofdstad van de vioolmakers: een Carlo Bergonzi uit 1729. Maar omdat deze viool in revisie was ten tijde van Nieks cd-opname, speelde hij op een vroege Stradivarius-viool uit 1667, die hem ter beschikking werd gesteld door de Beare’s International Violin Society.

Niek werd tijdens het traject begeleid door de Amerikaanse pianist Ben Kim. Zij leerden elkaar kennen in Berlijn, waar ze allebei wonen.

AVROTROS Klassiek presenteert!

Talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ geeft jonge klassieke muziektalenten een flinke boost bij de start van hun carrière. De talenten doen media-ervaring op radio en tv op en bouwen aan hun portfolio met de opname en uitgave van hun debuut-cd. Voor een tientje per jaar steun je het traject en ontvang je de debuut-cd's drie keer per jaar op je deurmat!

Lees meer

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading