Podcast JFK - The Secret Archives

JFK - The Secret Archives

Journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin gaan dieper in op het moordcomplot op President Kennedy.

JFK - The Secret Archives

Na de succesvolle eerste AVROTROS-podcastserie over de moord op President Kennedy, JFK: The Missing Link, duiken journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin dieper in het moordcomplot.

De Bruin vindt in zijn onderzoek naar de moord op een Amerikaanse veilingsite een uitgebreid JFK archief van een Amerikaanse privédetective.

De aankoop van dit archief zet de journalisten in de nieuwe AVROTROS- en NPO Luister-podcastserie JFK: The Secret Archives op het spoor van opmerkelijke gebeurtenissen in New Orleans. In de zomer voorafgaand aan de moord in 1963 werkte Lee Harvey Oswald hier aan een bizar, geheim overheidsproject. Dat vertelt de 80-jarige oud-kankeronderzoekster Judyth Vary Baker die de journalisten in New Orleans de plekken laat zien waar zij samen met Oswald aan dat project werkte. 

Biologisch wapen

Vary Baker werd in 1963 als briljante 19-jarige studente naar New Orleans gehaald om te werken aan de ontwikkeling van een agressieve kankersoort die als biologisch wapen zou kunnen worden ingezet om Fidel Castro te vermoorden.

Het onderzoek werd geleid door twee van Amerika’s meest vooraanstaande kankeronderzoekers uit die tijd, Dr. Alton Ochsner en Dr. Mary Sherman. Vary Baker werkte hierbij samen met David Ferrie en Lee Harvey Oswald. Met die laatste start ze die zomer ook een liefdesrelatie. 

Hollywood

De Bruin: “Het verhaal van Judyth is te bizar voor woorden, als je het in Hollywood als script in zou dienen, zou men het te ongeloofwaardig vinden. Maar soms is de waarheid ongeloofwaardiger dan je kunt bedenken. En ze kan alles onderbouwen met ondersteunend bewijs, als je goed naar haar luistert vallen de puzzelstukjes op hun plek.

Lee Harvey Oswald is volgens haar gebruikt door de CIA en dat begon al in de zomer van 1963 waar hij diverse, tot nu toe onverklaarbare, dingen heeft gedaan.”Uit angst voor haar leven heeft Vary Baker 35 jaar lang haar mond gehouden over de zomer van 1963. Behalve Oswald werden ook Dr. Mary Sherman en David Ferrie in de jaren zestig onder verdachte omstandigheden vermoord.

Wat hun rol precies was en wat de link is met de moord op President Kennedy wordt in zes afleveringen verteld. 

JFK: The Secret Archives is nu te beluisteren via NPO Luister. Op andere platformen verschijnen er wekelijks twee nieuwe afleveringen.

AndersAnders
Loading