8 x Frida's (liefdes)relaties

AVROTROS

Van stiekeme en avontuurlijke affaires tot lotgenoten en vrienden voor het leven. Kunstenaar Frida Kahlo had verschillende bijzondere relaties en buitenechtelijke affaires. Wij lichten acht bekende én boeiende connecties uit.  

1. Diego Rivera

Waarschijnlijk de belangrijkste relatie die Frida Kahlo had, was die met haar man, de Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera. Beiden hadden buitenechtelijke affaires. Diego deed niet moeilijk over Frida’s avonturen, zolang het om vrouwen ging. Maar daar bleef het niet bij…

Wist je dat Frida en Diego twee keer getrouwd zijn? Ze waren getrouwd van 1929 tot hun scheiding in 1939. Maar nog geen jaar later realiseren Diego en Frida dat ze toch niet zonder elkaar kunnen.

In 1940 geven ze elkaar voor de tweede keer het ja-woord. Dit keer wel onder Frida's voorwaarden: Ze wil nooit meer financieel afhankelijk van Diego zijn, eist de helft van hun uitgaven te betalen en wil geen seks meer met hem hebben.

2. Jacqueline Lamba

André Breton kwam in 1938 met zijn vrouw, de Franse kunstenaar, Jacqueline Lamba naar Mexico. Frida en Jacqueline hadden meteen een klik en niet alleen als collegakunstenaars. Er wordt beweerd dat ze ook een liefdesrelatie hadden. 

De vrouwen hadden ieder geval veel gemeen. Ze waren beiden kunstenaar en getrouwd met een wereldberoemde man. Jacqueline vertelde Frida over hun vrouwelijke collega’s in Parijs met hetzelfde probleem, zoals Dora Maar. Terwijl de mannen (Trotski, Rivera en Breton) druk met elkaar discussieerden, lachten de vrouwen ze uit. 

3. Nickolas Muray

De Hongaars-Amerikaanse fotograaf Nikolas Muray is de man achter de prachtige en alom bekende kleurenfoto’s van Frida. Hij was een beroemde fotograaf voor onder andere Vanity Fair en Harpers Bazaar. Frida en Nickolas hadden een tien jaar durende op-en-af-relatie. Uiteindelijk bleven ze goede vrienden tot aan haar dood. 

4. Dora Maar

Als Frida op weg naar Parijs met de boot in Le Havre aankomt, stuurt André Breton zijn vrouw Jacqueline Lamba om haar op te halen. En Jacqueline komt niet alleen. Ze neemt haar vriendin Dora Maar mee. Ze is een Franse fotograaf en de vriendin en muze van de grootste kunstenaar van dat moment, Picasso. 

Als Dora later samen met Picasso Frida opzoekt in het ziekenhuis, geven ze Frida een paar oorbellen in de vorm van handjes (iets waar beide vrouwen iets mee hadden) cadeau. De oorbellen komen ook terug in Frida’s werk. 

5. Leon Trotski

De Russuche revolutionair, politicus en banneling Leon Trotski en zijn vrouw Natalia Sedova werden door Diego en Frida uitgenodigd om in hun huis in Mexico te verblijven. Het huis werd voor de komst van het stel volledig gebarricadeerd en bewaakt. 

Onder het oog van Diego en Natalia, had Frida een zeer geheime en spannende verhouding met Trotski. Er wordt gezegd dat ze stiekeme briefjes in boeken staken en afspraken in het huis van Frida’s zus Cristina. 

Troski werd ondanks de veiligheidsmaatregelen in 1940 vermoord met een ijspriem. Wist je dat Frida verdacht werd van de moord? Na twee dagen cel werd ze weer vrijgelaten.

6. Chavela Vargas

De Costa Ricaans-Mexicaanse zangeres Chavela Vargas is een feministisch icoon in Mexico. Ze droeg broeken, iets dat in die tijd in Mexico totaal ongebruikelijk was, en stond bekend als womanizer. Pas op haar 81ste kwam ze “officieel” uit de kast als lesbienne. 

Chavela en Frida leerden elkaar kennen op een huisfeest dat Diego en Frida organiseerden. De twee hadden daarna een korte affaire samen. 

7. Isamu Noguchi

Isamu Noguchi was een Japans-Amerikaanse beeldouwer, designer en landschapskunstenaar. Hij en Frida hadden zelfs een speciaal appartement om elkaar te ontmoeten. Toch kwam haar man Diego erachter via een rekening die per ongeluk bij hem werd afgeleverd. 

“I want to be with you more and more your Isamu”
Isamu in een brief aan Frida, uit het boek ‘Listening to Stone’ van Hayden Herrera

Frida’s affaires met mannen maakten Diego woedend. Net voor Diego de twee betrapte wist Isamu net op tijd te vluchten via een dak. Maar Diego stond naar het schijnt later dreigend bij Isamu op de stoep, met een revolver, om verhaal te halen. 

8. Georgia O’Keeffe

Frida ontmoette de Amerikaanse kunstenaar Georgia O’Keeffe en haar partner fotograaf Alfred Stieglitz in 1931 bij de opening van de solotentoonstelling van Diego in het New York Museum of Modern Art. Interessant feit is dat Frida en Georgia nu beiden in de top tien van de beroemdste vrouwelijke kunstenaars ter wereld staan.

Als Georgia in het ziekenhuis terecht komt schrijft Frida haar in 1933 vanuit Detroit: ‘I thought of you a lot and never forget your wonderful hands and the color of your eyes. (...) I like you very much Georgia.' Sommigen denken dat Frida meer wilde dan vriendschap.