Chablis: wijnboeren met een slim plannetje

AVROTROS

Het is weer tijd om wijn te proeven! Dit keer staat de chablis op het menu. Deze wijnsoort komt uit de Bourgogne en wordt van dezelfde druif gemaakt als chardonnay. Maar, de smaak van chablis ligt nou niet bepaald in de buurt van de gemiddelde chardonnay.

Het verschil in smaak tussen chardonnay en chablis zit 'm in een aantal zaken, maar het terroir (grond) is een hele belangrijke. De grond in de regio van chablis bevat veel overblijfselen uit de 'Jura periode'; toen het gebied nog een zeebodem was. Dit is de reden waarom chablis zo mineralig en soms zelfs ziltig smaakt.

Eigenwijze wijnboeren

De wijnboeren uit de chablis-streek zijn eigenwijs, vindt Ilja. De wijn die zij maken, mogen ze verkopen als 'bourgogne', maar dat doen ze niet. Je zou namelijk denken dat de wijnboeren staan te popelen om hun wijnen te verkopen als 'bourgogne', omdat dat goed zou verdienen. Deze wijnboeren dachten daar anders over. Chablis is heel lang een 'gewoon wijntje' gebleven, tot dat deze ontdekt werd door de Amerikanen in de jaren '60. Amerikanen begonnen Franse wijnen te ontdekken, maar het lukte ze niet goed om die lastige namen uit te spreken... behalve chablis

Chablis werd zo populair, dat het begon op te raken... Ilja legt uit wat voor slim plannetje de wijnboeren daar op hebben bedacht.