De bucketlist voor Ilja's château

AVROTROS

In deze aflevering van Gorts Wijnkwartier neemt Ilja zijn wensen wat betreft zijn wijnkasteel met ons door: de bucketlist. Naar eigen zeggen heeft hij de boel na vijfentwintig jaar 'behoorlijk op de rit', maar blijven er altijd wensen over.

Bucketlist top 3

Om het iets makkelijker te maken heeft Ilja zijn lange lijst met wensen ingekort tot een top 3. Op #3 staat de bakkerij. Op dit moment heeft Ilja alleen een wijnchâteau, maar vroeger was het een gemengd bedrijf met onder andere vee, vruchten en graan. In de bakkerij werd brood gebakken voor het hele kasteel. De ovens zijn nog in goede staat, ondanks dat ze dicht zijn gemaakt. Hier wil Ilja de boel opknappen.

Op #2 staat 'de geheime kelder'. Deze kelder heeft Ilja onder de vloer ontdekt en laten uithakken. Hij vindt het maar een vreemde kelder en omdat het er zo vochtig is, komt hij er niet vaak. De wortels van de druivenstokken hebben zich zelfs door het plafond naar beneden geworsteld, dus er mag een hele hoop gebeuren in deze kelder, voordat Ilja zijn wijnen er in kan bewaren.

Op #1 staat... de waterput! Dit plekje rondom het kasteel hebben we vaker gezien in Gorts Wijnkwartier, maar deze put staat met stipt op 1 in het lijstje wensen van Ilja.

“Een waterput is het zenuwcentrum van een château!”
Ilja Gort